Dîncu: Avem nevoie de un cod administrativ. Legile în domeniu - bibliorafturi imense cu mii sau sute de modificări

Dîncu: Avem nevoie de un cod administrativ. Legile în domeniu - bibliorafturi imense cu mii sau sute de modificări

Vicepremierul Vasile Dîncu a subliniat, duminică, necesitatea unui cod administrativ, arătând că există 18 legi care reglementează administrația locală și centrală, toate ''niște bibliorafturi imense cu mii sau sute de modificări''.

"Avem nevoie de un cod administrativ (...). Noi nu avem un cod administrativ — avem 18 legi care reglementează administrația locală și centrală, toate aceste legi sunt niște bibliorafturi imense cu mii sau sute de modificări. Este imposibil să te descurci. Unele dintre aceste prevederi — ulterioare, introduse de Parlament, de Guvern — îngreunează și fac imposibil să te descurci în acest sistem. Avem nevoie de un cod administrativ, așa cum este cel civil, care să reglementeze modul în care administrația — și locală și centrală — gestionează proprietatea privată și publică a statului. În acest moment pierdem foarte mulți bani, de exemplu concesiunile. Nu poți să faci concesiuni (...) pentru că nu există un mediu clar legislativ despre concesiune și funcționarilor le este frică", a spus Dîncu la emisiunea "După 20 de ani", de la Pro TV.

El a adăugat că lucrul cel mai important este codificarea acestor acte normative într-un singur proiect de lege.

"Vom lucra la simplificarea tipului de avize, vom reduce, sper, la jumătate timpul de avize de care este nevoie în administrație. În zona asistenței sociale vom introduce venitul minim de incluziune, acesta va înlocui venitul minim garantat, ajutorul de încălzire și ajutorul pentru familie. Erau trei ajutoare foarte greu de gestionat. În domeniul evidenței persoanei — vom informatiza cu totul ceea ce înseamnă documente de stare civilă. (...) Vom scăpa de anul acesta, sper să îmi conving colegii și să studiem condițiile legislative în momentul care vom introduce în zona electronică inclusiv obținerea de servicii din administrație prin chemarea electronică, și de ștampilă. Este ceva care arată arhaismul societății noastre", a explicat vicepremierul.

Dîncu a precizat că în zona fiscală autoritățile încearcă să finalizeze un proces prin care să se poată face înregistrări la nivel național.

"În acest moment există la toate ministerele soft-uri care au fost comandate de ani de zile pe zeci de milioane de euro. Există baze de date. (...) Dacă vom crește și gradul de interoperabilitate între aceste baze de date, încă din acest an vom putea să arătăm niște rezultate foarte bune. (...) În toate aceste proiecte lucrăm cu grupurile politice, fiecare dintre aceste proiecte, săptămâna viitoare, merge în Comisiile reunite pentru administrație publică. (...) Încerc să creez un consens în jurul acestor priorități", a detaliat Dîncu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”