Dîncu: Locuințele cu risc seismic ar putea fi reabilitate fără evacuarea oamenilor

Dîncu: Locuințele cu risc seismic ar putea fi reabilitate fără evacuarea oamenilor

Risc Seismic

Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat vineri, într-o conferință de presă, că există posibilitatea ca locuințele cu risc seismic să fie reabilitate fără evacuarea celor care locuiesc în ele și că, în prezent, se lucrează la schimbarea cadrului legislativ, pentru a putea fi reabilitate din bani publici inclusiv locuințele particulare.

Întrebat de jurnaliști dacă există resurse pentru reabilitarea locuințelor cu risc seismic din bani publici, premierul Dacian Cioloș spus că problema aceasta figurează printre obiectivele programului său de guvernare.

'Căutăm resurse (...) pentru că e unul din obiectivele pe care ni le-am fixat în programul de guvernare, căutăm și resurse financiare, dar și soluții juridice, pentru că nu-s de ajuns banii, trebuie și soluții juridice pentru a putea consolida anumite clădiri, pentru că nu toate sunt în proprietatea publică, sunt și în proprietate privată și acolo lucrurile sunt mai complicate', a spus Dacian Cioloș, adăugând că mai multe detalii vor fi prezentate de vicepremier.

Vasile Dîncu a spus că se lucrează la cadrul legislativ și că a avut discuții pe temă cu ambasadorul Japoniei.

'Există constituită deja o echipă între ministerul pe care îl conduc, MDRAP, și Ministerul Justiției, încercăm să facem o modificare legislativă pentru a putea, în cazul clădirilor de locuințe, să depășim ceea ce, înțeleg, e prevalența dreptului individual față de dreptul colectiv', a explicat Vasile Dîncu.

Potrivit acestuia, din cauza barierei legislative, anul trecut s-a cheltuit doar o cincime din bugetul alocat pentru reabilitarea locuințelor cu risc seismic, iar pentru acest an există un buget de cinci ori mai mare, cu posibilitatea accesării altor 300 de milioane de euro prin Ministerul Fondurilor Europene.

'Avem posibilități pentru acest lucru. Din păcate, există o barieră legislativă în acest moment, este o frică a oamenilor de a pleca din locuințe, pe de altă parte oamenii nici n-au unde să meargă, trebuie să găsim soluții pentru a reloca locuitorii, dar sunt foarte multe locuințe cu oameni în vârstă, care nu au în acest moment perspectivă și e o complicație foarte mare pentru ei. Ceea ce încercăm să facem—m-am întâlnit cu ambasadorul Japoniei, care ne-a propus câteva idei—e să realizăm consolidări cu populația înăuntru, fără evacuare. Există soluții la nivel internațional de consolidare pentru risc seismic fără să evacuăm populația. Ne preocupă în modul cel mai serios acest lucru', a subliniat Vasile Dîncu.

Premierul Dacian Cioloș și vicepremierul Vasile Dîncu au efectuat, vineri, o vizită de lucru în Cluj. Cei doi au avut o întâlnire cu prefectul Gheorghe Ioan Vușcan, cu președintele Consiliului Județean Cluj, Marius Mînzat, și cu Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. De asemenea, au vizitat Muzeul de Istorie al Transilvaniei și Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare Cluj-Napoca.

AGERPRES

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”