Dintr-un război în altul: Un refugiat afgan în Ucraina a fugit cu familia în Polonia de bombele lansate de Rusia

Dintr-un război în altul: Un refugiat afgan în Ucraina a fugit cu familia în Polonia de bombele lansate de Rusia

După ce a părăsit Afganistanul în urmă cu un an, Ajmal Rahmani a crezut că îşi va găsi un refugiu sigur în Ucraina, însă s-a văzut nevoit să fugă din nou, de data aceasta în Polonia, împreună cu alte sute de mii de refugiaţi, pentru a scăpa de bombele lansate de Rusia, relatează miercuri AFP.

"Am fugit de un război, iar acum a început un altul. Chiar am ghinion", a declarat cu amărăciune afganul în vârstă de 40 de ani. Tocmai a ajuns în Polonia, alături de soţia sa, Mina, fiul Omar, în vârstă de 11 ani, şi fiica Marwa, de 7 ani, care nu se desparte niciodată de câinele ei de pluş bej.

Ajunşi la punctul de frontieră polonez Medyka, ei aşteaptă împreună cu ceilalţi refugiaţi sosirea autobuzelor care îi vor duce la un centru de primire din oraşul vecin Przemysl.

Pe lângă ucraineni, printre refugiaţi se numără sute de persoane de alte naţionalităţi, studenţi sau muncitori care locuiesc în Ucraina, afgani, congolezi, marocani, indieni, ecuadorieni sau nepalezi.

"Am lucrat zece ani pentru NATO la Aeroportul Internaţional din Kabul", povesteşte Rahmani, originar din acest oraş.

El a decis să-şi părăsească ţara cu patru luni înainte de plecarea americanilor deoarece se simţea ameninţat.

"Am primit apeluri telefonice cu ameninţări cu moartea la adresa copiilor mei. Am vorbit despre asta la serviciu, dar nimeni n-a vrut să mă asculte, nimeni n-a vrut să mă ajute, să-mi dea o viză", a adăugat el.

A plecat în Ucraina, singura ţară dispusă să-l primească, şi s-a stabilit la Odesa, oraş-port la Marea Neagră.

"Am avut o viaţă bună în Afganistan, o casă, o maşină, un salariu bun. Am vândut totul, am pierdut totul. Am ales să plec pentru copiii mei, pentru familia mea, pentru educaţia lor", a explicat Rahmani.

1.110 de kilometri

După ce Rusia a atacat Ucraina, Rahmani a fost nevoit din nou să lase totul în urmă. Împreună cu familia sa, el a parcurs 1.110 de kilometri, de la Odesa la graniţa poloneză. Ultimii 30 de kilometri i-au făcut pe jos, drumul fiind complet blocat de maşini.

"Când am ajuns, era atât de frig încât i-am luat fiicei mele o pătură. Câteva minute mai târziu, s-a simţit foarte, foarte rău, iar mama ei a început să plângă", a povestit el.

A sosit o ambulanţă, iar poliţia de frontieră ucraineană a lăsat să treacă întreaga familie.

"Am avut noroc, pentru că erau peste 50.000 de oameni la graniţă", a precizat el. "Toată lumea aştepta în picioare, cu bebeluşi, cu bagaje, fiecare îşi aştepta rândul. Şi, iată-ne, am trecut", a adăugat Rahmani.

Circa 213.000 de persoane din Ucraina au intrat în Polonia de la începutul invaziei ruse în Ucraina, au anunţat poliţiştii de frontieră polonezi duminică după-amiază.

Doar sâmbătă au înregistrat 77.300 de sosiri, iar duminică până la ora 15:00 (14:00 GMT) au sosit alţi 53.000 de refugiaţi.

Primele ore, încurajatoare

De acum înainte, Ajmal Rahmani şi familia lui, ca orice persoană fără viză poloneză, au la dispoziţie un termen de 15 zile pentru a formula o cerere oficială de regularizare a situaţiei lor, după cum a explicat Tomasz Pietrzak, jurist în cadrul organizaţiei non-guvernamentale poloneze Ocalenie, care se ocupă de refugiaţi. "Un termen limită acum nerealist, având în vedere numărul tot mai mare de refugiaţi", a adăugat el.

"Polonia va trebui să-şi modifice foarte repede legislaţia în acest domeniu", a adăugat Pietrzak.

Ajmal Rahmani nu-şi ascunde îngrijorarea cu privire la viitorul său, însă primele ore în Polonia au fost încurajatoare. "Am fost foarte bine primiţi, oamenii sunt amabili şi zâmbitori. Ne-au dat ciocolată pentru copii, o doză bună de energie pentru viitor", a declarat el. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...