Diplomat al Rep. Moldova, declarat personan non-grata de Moscova. Mai mulți oficiali moldoveni au interdicție în Rusia

Diplomat al Rep. Moldova, declarat personan non-grata de Moscova. Mai mulți oficiali moldoveni au interdicție în Rusia

Un angajat al ambasadei Republicii Moldova la Moscova a fost declarat persona non-grata, iar intrarea în Rusia a mai multor oficiali moldoveni a fost blocată, decizii luate de Ministerul rus de Externe ca răspuns la ,,acțiunile neprietenoase” ale Chișinăului.

Un angajat al ambasadei Moldovei la Moscova a fost declarat persona non-grata. FOTO: Arhivă

UPDATE: Șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu, a comentat deciziile autorităților ruse, calificându-le drept ostile.

,,Timp de mulți ani, Rusia a recurs la politici ostile față de Republica Moldova, față de economia noastră, față de independența noastră, prin sprijinul separatismului, prin introducerea embargourilor, prin prezența forțelor militare pe teritoriul țării noastre, Federația Rusă continuă aceste măsuri ostile”, a declarat Nicu Popescu.

Lilian Darii, ambasadorul Republicii Moldova în Rusia, a fost convocat marți la sediul Ministerului de Externe rus, pentru a fi anunțat despre deciziile Moscovei.

„Lui Lilian Darii i-a fost înmânată o notă din partea Ministerului în care se menționează că, ca răspuns la decizia nemotivată a autorităților moldovenești din 19 aprilie de a declara persona non- grata pe angajatul Ambasadei Rusiei în Republica Moldova, partea rusă îl declară persona non-grata pe angajatul Ambasadei Republicii Moldova în Rusia”, anunță Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova.

De asemenea, șeful misiunii diplomatice a mai fost informat despre decizia ,,de a închide intrarea în Federația Rusă a unui număr de oficiali ai Republicii Moldova ca răspuns la declarațiile regulate anti-ruse, precum și aderarea Chișinăului la listele de sancțiuni ale UE”, mai precizează reprezentanții instituției ruse.

Lilian Darii: Rutină diplomatică

Diplomatul moldovean a ieșit din clădire după jumătate de oră, menționând presei ruse că discuția ,,a fost constructivă”.

„Este o rutină diplomatică, trebuie să discutăm uneori anumite probleme, iar astăzi a fost o astfel de zi”, a spus Lilian Darian, precizând că ne îndreptăm spre pace și bunătate.

Am încercat să aflăm un punct de vedere de la reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău, însă Igor Zaharov, consilierul pe comunicare al șefului diplomației din țara vecină, nu a putut fi contactat până la publicarea știrii.

Reacția ambasadei ruse la Chișinău

Săptămâna trecută, reprezentanții ambasadei Rusiei în Republica Moldova au calificat drept o acțiune neprietenoasă decizia Ministerului de Externe de la Chișinău prin care un diplomat rus a fost declarat persona non-grata, precizând că aceasta nu va rămâne fără răspuns.

În data de 19 aprilie, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău l-a convocat la sediu pe ambasadorului Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, pentru a-i fi comunicată hotărârea luată în cazul oficialului rus.

Tot în ziua respectivă, diplomatul expulzat, dar și un alt angajat al ambasadei ruse au rămas fără cartela de acces pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău, pentru comportament necorespunzător în timpul aterizării avionului în care se afla șeful Tatarstanului.

Deciziile au fost luate după ce premierul Dorin Recean a venit cu solicitări în acest sens în debutul ședinței Executivului, sugerând parlamentarilor să nu mai invite în Republica Moldova reprezentanți ai Federaţiei Ruse.

,,Cetățenii care temporar sunt deputați și invită, aici, cei care ajută la uciderea oamenilor, uciderea copiilor, uciderea femeilor nu au ce căuta aici. Noi nu ne asociem cu războiul, Moldova nu trebuie asociată cu aceste atrocități și asta vreau să le spun acestor cetățeni, și nu trebuie să se pună în ,,poară” cu Poliția de Frontieră, și cu autoritățile din Aeroport. Nu le face față, le reamintesc, ei sunt temporar deputați, asta nu le dă dreptul să se poarte urât cu cetățenii Republicii Moldova în exercitarea funcției”, a spus prim-ministrul.

La începutul săptămânii trecute, Rustam Minnikhanov, liderul Republicii Tatarstan (n.r republică a Federaţiei Ruse), care planifica să ajungă în Republica Moldova pentru a susține un candidat la alegerile din UTA Găgăuzia, nu a fost lăsat să intre în țară de polițiștii de frontieră.

Rustam Minnikhanov a fost invitat în țara vecină de Alexandr Suhodolski, un parlamentar socialist, și de Victor Petrov, candidat independent la alegerile pentru funcția de bașcan al UTA Găgăuzia care vor avea loc în data de 30 aprilie.

Președintele Republicii Tatarstan din Federația Rusă se numără printre membrii cheie ai partidului „Edinaia Rossia” afiliat lui Vladimir Putin.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”