Directorul CIAS: Desfășurăm o investigație în cazul cursei TAROM București - Iași; vrem să vedem de ce s-a ratat decolarea

Directorul CIAS: Desfășurăm o investigație în cazul cursei TAROM București - Iași; vrem să vedem de ce s-a ratat decolarea

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a demarat o investigație în cazul cursei TAROM București - Iași, care urma să plece de pe aeroportul Otopeni joi, la ora 20,35, și a ratat decolarea, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, directorul general al agenției, Nicolae Stoica.

"Au fost mai multe decolări și întoarceri, însă noi investigăm doar cazul TAROM București — Iași. Este vorba despre o investigație și nu o anchetă, pentru că ancheta presupune găsirea vinovaților, iar noi vrem să ne dăm seama de ce s-a ratat decolarea. În cadrul investigației avem în vedere mai multe componente: și procedurile de pe aeroportul Otopeni și cum a acționat pilotul, deci nu e doar TAROM", a precizat șeful CIAS.

Nicolae Stoica a ținut să sublinieze că pasagerii TAROM pot călători în siguranță, existând foarte multe cazuri de întreruperi de decolări sau ratări ale aterizării, care nu intră în sfera evenimentelor ce se investighează.

"Desfășurăm o investigație ca să vedem de ce s-a ratat decolarea. Asta nu înseamnă că reprezintă un pericol. Sunt foarte multe întreruperi de decolare sau ratări ale aterizării, care nu intră în categoria evenimentelor care se investighează. Aici este un caz care ridică anumite semne de întrebare. Că au fost alte întreruperi sau întârzieri... nu ne ocupăm de asta. Noi ne ocupăm doar de evenimente care ar putea să reprezinte o problemă de siguranță. Care ar putea să reprezinte, pentru că s-ar putea ca și cazul acesta să nu reprezinte o problemă de siguranță și pilotul să fi luat cea mai bună decizie, aceea de a întrerupe decolarea. Faptul că s-a ratat aterizarea se încadrează în Regulamentul 996 și Anexa 13 într-o anumită categorie de eveniment și trebuie investigat", a explicat el.

Oficialul CIAS a mai spus că investigația "va dura un pic", deoarece cutiile negre de pe aeronavă trebuie trimise în Franța, pentru decodificare.

"Investigația va dura un pic, pentru că avem de analizat și legislație și proceduri, de extras înregistrările de pe aeronavă, respectiv cutiile negre, și aici noi nu avem facilități de decodificare; trebuie să mergem în Franța și acum depinde și de colegii noștri din Franța. În cazul avioanelor care sunt dotate cu înregistratoare, investigația durează mai puțin", a arătat Stoica.

O aeronavă a companiei TAROM, care urma să ajungă la Iași, a ratat joi seară decolarea de pe Aeroportul Otopeni, din cauza unei probleme tehnice. Anterior, cursa TAROM RO 637 București — Satu Mare, care decolase la ora 16:48 de pe Otopeni, s-a întors după aproximativ 20 de minute pe aeroport, din cauza unor defecțiuni tehnice se pare că la trenul de aterizare.

De asemenea, vineri, aeronava TAROM cu destinația Timișoara, prevăzută să decoleze la ora 12:40, cu 57 de pasageri la bord, a decolat cu o întârziere de o oră și cincizeci de minute din cauza defectării unui difuzor de la bordul aeronavei. Deoarece regulile spun că o aeronavă trebuie să aibă în momentul decolării toate echipamentele în ordine, difuzorul a fost înlocuit în ultimul moment.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...