Directorul Europol: Atacul cibernetic mondial a făcut "200.000 de victime în cel puțin 150 de țări"

Directorul Europol: Atacul cibernetic mondial a făcut "200.000 de victime în cel puțin 150 de țări"

Atacul cibernetic masiv declanșat vineri la nivel mondial a făcut "200.000 de victime, în special companii, în cel puțin 150 de țări", a declarat duminică, într-un interviu pentru postul britanic de televiziune ITV, directorul Europol, Rob Wainwright, potrivit AFP.

"Desfășurăm operațiuni împotriva a circa 200 de atacuri cibernetice pe an, însă până acum nu am mai văzut un astfel de atac", a subliniat șeful Europol, oficiul european de poliție.

El a mai spus că cel mai probabil numărul victimelor va crește, când "oamenii se vor întoarce luni la muncă și își vor deschide calculatorul".

Anchetatori și experți informatici internaționali încercau duminică să îi identifice pe hackerii care s-au aflat la originea atacului informatic, ce ar putea lovi din nou în zilele următoare,

Atacul, declanșat vineri , a afectat, printre altele, spitalele britanice, constructorul de automobile francez Renault, sistemul bancar rus, grupul american FedEx sau universități din Grecia și Italia.

Atacul este "de un nivel fără precedent" și "va necesita o anchetă internațională complexă pentru a-i identifica pe vinovați", a transmis Europol, precizând că a fost creată o echipă specială în cadrul Centrului European împotriva Criminalității Cibernetice pentru a ajuta la anchetă și că aceasta va juca "un rol important".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria