Directorul FMI, Christine Lagarde, vinovat de "neglijență"

Directorul FMI, Christine Lagarde, vinovat de "neglijență"

Directorul general al Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, este vinovat de neglijență, în dosarul de arbitraj care datează din perioada în care oficialul ocupa postul de ministru de Finanțe, a anunțat luni Curtea de Justiție a Republicii Franceze (CJR), transmit Bloomberg și Reuters.

Avocatul lui Christine Lagarde a informat că va face apel la decizia CJR deși judecătorii nu au condamnat-o la închisoare sau la plata vreunei amenzi în acest caz.

Curtea de Justiție a Republicii Franceze este singura instanță abilitată să ancheteze membri ai Guvernului francez pentru fapte comise în timpul mandatului lor.

În timpul procesului, care s-a ținut săptămâna trecută, Christine Lagarde și-a luat concediu de la FMI, instituție financiară la vârful căreia a fost confirmată pentru un nou mandat. Nici Christine Lagarde și nici FMI nu au putut preciza care vor fi consecințele asupra carierei sale în cazul unei eventuale condamnări.

Fostului ministru de Finanțe i se reproșează că a recurs la un arbitraj privat, în loc să meargă în justiție, pentru un litigiu între omul de afaceri Bernard Tapie și Credit Lyonnais. Litigiul viza o tranzacție ce a avut loc în 1993, când Tapie a vândut băncii franceze participația pe care o deținea la producătorul german de îmbrăcăminte și echipamente sportive Adidas. Mai târziu, banca a vândut pachetul cu un profit semnificativ, iar Tapie a început o acțiune în justiție, susținând că a fost fraudat. În urma judecării cazului într-o comisie de arbitraj, Tapie a obținut de la stat despăgubiri de 404 milioane de euro, cu mult mai ridicate decât ar fi putut primi în justiție.

Predecesorul lui Christine Lagarde, francezul Dominique Strauss Kahn, a renunțat în 2011 la conducerea FMI, în urma acuzațiilor de agresiune sexuală. Un alt fost președinte al FMI, spaniolul Rodrigo Rato, este în prezent judecat pentru deturnare de fonduri în perioada în care a fost director al băncii spaniole Bankia.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 De citit...