Directorul Penitenciarului Oradea, Ioan Ilea: Nu avem deținuți în refuz de hrană

Directorul Penitenciarului Oradea, Ioan Ilea: Nu avem deținuți în refuz de hrană

Directorul Penitenciarului Oradea, Ioan Ilea, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că în instituție nu sunt deținuți în refuz de hrană.

* ANP: Proteste ale deținuților în opt penitenciare

Cele cinci persoane private de libertate care au hotărât să nu mănânce de dimineață, în semn de solidaritate cu colegii din alte penitenciare din țară, au luat masa de prânz.

'Au refuzat masa de dimineață cinci deținuți. Procedura de refuz de hrană este mai complexă, de aceea ne ferim să spunem că sunt sau au fost în refuz de hrană, dar putem să folosim sintagma că au refuzat să mănânce masa de dimineață,' a precizat Ilea.

Acesta a explicat că, pentru a fi declarați în refuz de hrană, ar fi necesare trei mese refuzate consecutive. După aceasta, deținuții vorbesc cu directorul și cu medicul penitenciarului, iar dacă aceștia nu reușesc să-i convingă, este sesizat judecătorul de supraveghere, care îi audiază și abia apoi se poate spune că se află în refuz de hrană.

'În prezent, nu avem deținuți în refuz de hrană. Cu cei cinci care au refuzat să ia mâncare am avut o discuție, prin colegii mei și personal, lucrurile părând să meargă spre normal. Cum vor evolua? Cât timp merg pe media știrile din alte unități, nu putem să preconizăm. La amiază, acești deținuți au mâncat. Ei spun că vor să fie solidari cu ceilalți, din alte penitenciare,' a declarat directorul Ioan Ilea.

Angajații Penitenciarului din Oradea îi supraveghează atent pe cei 512 de deținuți care își ispășesc aici pedepsele privative de libertate.

În ultimele zile, persoanele private de libertate din penitenciarele din Iași și Botoșani au protestat în celule, nemulțumiți de condițiile de detenție, calitatea hranei și de comportamentul gardienilor. În semn de solidaritate s-au înregistrat proteste și la penitenciarele Poarta Albă, Rahova și Miercurea Ciuc.

AGERPRES/(A-autor: Eugenia Pașca, editor: Diana Dumitru, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia