Directorul Roscosmos insultă diplomaţia americană după un mesaj în care nu este menţionat Iuri Gagarin

Directorul Roscosmos insultă diplomaţia americană după un mesaj în care nu este menţionat Iuri Gagarin

Directorul agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, Dmitri Rogozin, a insultat diplomaţia americană, folosind apelativul ''ticăloşi'', pentru că numele cosmonautului Iuri Gagarin nu a fost menţionat în mesajele SUA care marchează 60 de ani de la primul zbor în spaţiu cu echipaj uman , relatează marţi AFP.

Departamentul de Stat al SUA a publicat luni, în limbile rusă şi engleză, mesaje pe reţelele de socializare cu ocazia Zilei internaţionale a zborului în spaţiu cu echipaj uman , sărbătorită în fiecare an la 12 aprilie, însă numele primului cosmonaut care a efectuat acest zbor în 1961, Iuri Gagarin, nu apare în acestea.

"Ticăloşilor. Superputerile nu se comportă aşa", a scris luni seara pe Twitter Dmitri Rogozin , directorul Roscosmos, un naţionalist rus obişnuit cu declaraţii injurioase.

Rusia a sărbătorit luni cu emoţie aniversarea primului zbor în spaţiu realizat la 12 aprilie 1961 de cosmonautul Iuri Gagarin care, 60 de ani mai târziu, rămâne un erou naţional şi simbolul dominaţiei sovietice în cucerirea spaţiului.

Cu această ocazie, preşedintele Vladimir Putin a declarat că Rusia trebuie să rămână o mare putere "nucleară şi spaţială" , într-un moment în care industria spaţială rusă se confruntă cu dificultăţi.

Anul trecut, şeful Roscosmos s-a arătat indignat de absenţa menţionării numelui lui Gagarin într-un comunicat al Departamentului de Stat al SUA.

"Încercările de a şterge amprenta rusă din istoria lumii nu vor face ca amintirea noastră să dispară, ci pe cea a secăturilor care fac asta de cealaltă parte a oceanului", a spus atunci Dmitri Rogozin. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…