Discursul lui Macron nu a convins, dar ''vestele galbene'' pierd din susţinere

Discursul lui Macron nu a convins, dar ''vestele galbene'' pierd din susţinere

Preşedintele francez Emmanuel Macron nu a convins o majoritate a francezilor cu discursul său susţinut luni seară pentru a pune capăt protestelor ''vestelor galbene'', dar această mişcare a pierdut sprijinul unei părţi a populaţiei, conform unor sondaje publicate marţi, transmite agenţia EFE.

Un sondaj realizat de institutul Odoxa pentru cotidianul Le Figaro arată că şeful statului nu a reuşit să seducă şase din zece cetăţeni, deşi există o largă susţinere pentru propunerile sale, printre cele mai notabile fiind creşterea salariului minim cu 100 de euro din 2019, fără ca acest lucru să-i coste vreun euro pe angajatori, defiscalizarea orelor suplimentare din 2018 şi anularea creşterii de taxe care a fost impusă pensionarilor care câştigă mai puţin de 2.000 de euro pe lună.

Procentul celor care consideră că preşedintele s-a exprimat ''clar'' (58%), în mod ''responsabil'' (54%) şi că Macron este ''conştient de gravitatea situaţiei'' (54%) este de asemenea peste medie, însă 59% dintre cei intervievaţi cred că el nu a fost ''convingător''.

Deşi 54% dintre francezi sunt de părere că protestele ''vestelor galbene'' trebuie să continue, acest sprijin a pierdut 12 puncte procentuale faţă de sondajul din 22 noiembrie.

Într-un alt sondaj, efectuat de institutul OpinionWay pentru postul LCI, jumătate dintre cei chestionaţi nu au fost convinşi de discursul preşedintelui, deşi 78% cred că eliminarea impozitelor şi a cotizaţiilor sociale pentru orele suplimentare este răspunsul adecvat, în timp ce 72% susţin îngheţarea creşterii pensiilor mari.

Şi în acest al doilea sondaj sprijinul pentru protestele ''vestelor galbene'' rămâne majoritar (66%), dar pierde două puncte procentuale faţă de sondajul din 6 decembrie, iar 54 % dintre participanţii la sondaj ar dori ca, în urma discursului susţinut de Macron, protestele să înceteze. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Etnicii minoritari din armata rusă au început să vorbească în limba nativă pentru a nu fi bombardați de ucraineni

2 O nouă ameninţare lansată de propaganda rusă: „Două rachete nucleare vor lovi imediat. Una la Washington, cealaltă la Londra” VIDEO

3 ULTIMA ORĂ Primul oficial ucrainean de top care admite că este „imposibil” ca Ucraina să învingă Rusia cu nivelul actual de sprijin din Occident

4 Așa arată prostia made in Rusia...

5 ULTIMA ORĂ VIDEO Primele imagini cu „măcelul” produs de ucraineni la baza militară rusească din Crimeea