Discursul lui Macron nu a convins, dar ''vestele galbene'' pierd din susţinere

Preşedintele francez Emmanuel Macron nu a convins o majoritate a francezilor cu discursul său susţinut luni seară pentru a pune capăt protestelor ''vestelor galbene'', dar această mişcare a pierdut sprijinul unei părţi a populaţiei, conform unor sondaje publicate marţi, transmite agenţia EFE.

Un sondaj realizat de institutul Odoxa pentru cotidianul Le Figaro arată că şeful statului nu a reuşit să seducă şase din zece cetăţeni, deşi există o largă susţinere pentru propunerile sale, printre cele mai notabile fiind creşterea salariului minim cu 100 de euro din 2019, fără ca acest lucru să-i coste vreun euro pe angajatori, defiscalizarea orelor suplimentare din 2018 şi anularea creşterii de taxe care a fost impusă pensionarilor care câştigă mai puţin de 2.000 de euro pe lună.

Procentul celor care consideră că preşedintele s-a exprimat ''clar'' (58%), în mod ''responsabil'' (54%) şi că Macron este ''conştient de gravitatea situaţiei'' (54%) este de asemenea peste medie, însă 59% dintre cei intervievaţi cred că el nu a fost ''convingător''.

Deşi 54% dintre francezi sunt de părere că protestele ''vestelor galbene'' trebuie să continue, acest sprijin a pierdut 12 puncte procentuale faţă de sondajul din 22 noiembrie.

Într-un alt sondaj, efectuat de institutul OpinionWay pentru postul LCI, jumătate dintre cei chestionaţi nu au fost convinşi de discursul preşedintelui, deşi 78% cred că eliminarea impozitelor şi a cotizaţiilor sociale pentru orele suplimentare este răspunsul adecvat, în timp ce 72% susţin îngheţarea creşterii pensiilor mari.

Şi în acest al doilea sondaj sprijinul pentru protestele ''vestelor galbene'' rămâne majoritar (66%), dar pierde două puncte procentuale faţă de sondajul din 6 decembrie, iar 54 % dintre participanţii la sondaj ar dori ca, în urma discursului susţinut de Macron, protestele să înceteze. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 „Nu vă cunoaşteţi locul în ierarhie. Am eu grijă să vorbesc cu Coarnă să aibă grijă de voi!” / Cum i-au amenința…

2 PSD, în pragul exploziei! Procurorii se pregătesc de reținerea „Rețelei Burci” / Cristian Burci, fugit acum în D…

3 CCR, asasinii României / Bombe epidemiologice în toată țara: sute de bolnavi sau suspecți de infectare cu Covid-…

4 VIDEO Ciolacu vrea „adevărul” despre incidentul cu deputații PSD!!! Uite, boule, adevărul!

5 Securist împuțit! În Grecia, Cataramă a purtat mască non-stop! În România a făcut miting contra purtării ei!