Disidentul chinez Bao Tong, fost oficial de rang înalt, a murit la 90 de ani

Disidentul chinez Bao Tong, fost oficial de rang înalt, a murit la 90 de ani

Disidentul chinez Bao Tong, fost oficial comunist de rang înalt care a fost închis în urma manifestaţiilor din Piaţa Tiananmen din 1989, a murit miercuri la vârsta de 90 de ani, a anunţat fiul său pe Twitter, potrivit AFP, conform Agerpres .

Bao Tong a murit la vârsta de 90 de ani. Foto: EPA EFE

El şi-a petrecut cea mai mare parte din ultimele trei decenii în arest la domiciliu sau în închisoare după reprimarea de către armată a mişcării, care cerea eliminarea corupţiei şi reforme democratice.

„Răposatul meu tată a murit în pace la ora 07.08, pe 9 noiembrie 2022", a scris fiul său, Bao Fu.

Fost membru al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (PCC), Bao Tong a fost secretarul politic al fostului premier reformist Zhao Ziyang (1980-1987).

Acesta din urmă a fost secretarul general al PCC (1987-1989) în timpul manifestaţiilor din Piaţa Tiananmen. Simpatia sa pentru studenţi a dus la demiterea sa şi la plasarea sa în arest la domiciliu.

Bao Tong, care a fost la rândul său partizanul mai multor reforme economice şi politice, a fost prins în căderea şefului său, făcând şapte ani de închisoare la Beijing, după care a fost eliberat şi plasat în arest la domiciliu.

Această situaţie precară nu l-a împiedicat să critice deschis guvernul chinez, prin articole şi prin declaraţii pentru presa străină.

Bao Tong s-a luptat în special pentru reabilitarea lui Zhao Ziyang până la moartea acestuia din urmă în 2005.

Convins că China a luat-o pe un drum greşit după evenimentele din Tiananmen, el a semnat manifestul 'Carta08' publicat în 2008 de intelectuali şi activişti chinezi pentru drepturile omului.

Acest text, redactat în special de viitorul laureat al Premiului Nobel pentru Pace Liu Xiaobo, cerea, între altele, separarea puterilor, libertatea de expresie şi instituirea unei republici federale - exigenţe considerate inacceptabile de către putere.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”