Dispariția învăluită în mister a șefului diplomației chineze: „Este foarte ciudat”

Dispariția învăluită în mister a șefului diplomației chineze: „Este foarte ciudat”

Ultima apariție publică a ministrului chinez de Externe Qin Gang a avut loc în urmă cu trei săptămâni. Absența sa a stârnit speculații, dat fiind faptul că Beijingul se află într-o perioadă aglomerată de activitate diplomatică, relatează CNN.

Qin Gang nu a mai fost văzut în public de trei săptămâni. Foto: Arhivă

Qin Gang, în vârstă de 57 de ani, consilier al președintelui chinez Xi Jinping, a fost avansat în funcția de ministru de Externe în luna decembrie, după o scurtă vreme în care a ocupat funcția de ambasador în Statele Unite.

În calitate șef al diplomației chineze, acesta a lansat o serie de acuzații dure la adresa Washingtonului, după ce relațiile chino-americane au fost afectate în urma doborârii unui presupus balon de spionaj chinezesc deasupra SUA.

În plus, Qin Gang a avut un rol important în demersurile întreprinse de ambele părți pentru a stabiliza relațiile tensionate și de a restabili comunicarea. În aceeași ordine de idei, șeful diplomației chineze a avut o întrunire la Beijing, la mijlocul lunii iunie, cu secretarul de stat american Antony Blinken .

Antony Blinken si Qin Gang

Antony Blinken si Qin Gang s-au întâlnit la mijlocul lunii iunie. FOTO US Departament of State

Însă, de duminică, 25 iunie, Qin Gang nu a mai fost văzut. Ultima întrevedere a fost cu oficiali din Sri Lanka, Vietnam și Rusia, care s-a desfășurat la Beijing.

Cu ocazia ultimei sale apariții publice, Gang a fost surprins cu ministrul adjunct de Externe rus Andrei Rudenko, care a sosit la Beijing pentru o întâlnire cu oficialii chinezi după revolta efemeră a grupului de mercenari Wagner.

Ținând cont de statutul și influența Chinei în lume, este într-adevăr foarte ciudat ca ministrul său de Externe să nu apară în public de mai bine de 20 de zile", a afirmat Deng Yuwen, fost editor al unui ziar al Partidului Comunist, care locuiește în prezent în SUA.

„Nicio informație de furnizat”

Fiind întrebat luni, în cadrul unei conferințe de presă, despre absența îndelungată a lui Qin Gang, un purtător de cuvânt al ministerului chinez de Externe a spus că nu are „nicio informație de furnizat", precizând că activitățile diplomatice ale Chinei se desfășoară normal.

În ultimele săptămâni, absența șefului diplomației chineze a fost cu atât mai vizibilă cu cât în capitala chineză a avut loc o activitate diplomatică intensă, inclusiv vizite ale înalților oficiali americani Janet Yellen și John Kerry.

Mai mult decât atât, Qin Gang urma să aibă o întrevedere cu liderul diplomației UE, Josep Borrell, la începutul acestei luni, la Beijing, însă aceasta a fost anulată după ce China a anunțat UE că datelenu mai sunt posibile", conform Reuters, care a citat un purtător de cuvânt al UE.

Totodată, potrivit Reuters, Uniunea Europeană a fost înștiințată de această amânare doar cu două zile înainte de sosirea lui Borrell, pe 5 iulie.

Pe de altă parte, el nu a fost prezent nici la reuniunea anuală a miniștrilor de externe ai Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), care s-a desfășurat în urmă cu o săptămână în Indonezia. În schimb, Qin Gang a fost înlocuit de Wang, Yi diplomatul chinez cu cel mai înalt rang.

Apoi, un purtător de cuvânt al ministerului chinez de Externe a afirmat marți, 11 iulie, în cadrul unei conferințe de presă, că Qin Gang nu a putut fi prezent la reuniunea ASEAN „din considerente ce țin de sănătate”, potrivit Reuters.

Însă răspunsul a lipsit din stenograma oficială a conferinței, publicată după aceea pe site-ul ministerului. Ministerul chinez de Externe omite deseori informațiile considerate sensibile din transcrierile conferințelor sale regulate.

„Una dintre problemele regimurilor totalitare”

Totuși, motivul invocat nu a pus capăt unor speculații, în mare parte nefondate, cu privire la cauzele absenței lui Qin Gang. Toate aceste zvonuri sunt generate de lipsa de transparență a regimului chinez, în cadrul căruia informațiile sunt păstrate cu mare grijă, iar deciziile importante sunt luate în mare parte în spatele ușilor închise, susține Deng, analistul stabilit în SUA.

Sub conducerea lui Xi Jinping, această lipsă de transparență politică nu a făcut decât să se intensifice, în timp ce acesta reprimă disidența.

Aceasta este una dintre problemele regimurilor totalitare. Regimurile totalitare sunt în mod inerent instabile, deoarece totul este decis doar de către liderul suprem", a afirmat Deng.

Dacă unui oficial de rang înalt i se întâmplă ceva neobișnuit, oamenii se vor întreba dacă nu cumva relațiile acestuia cu liderul suprem s-au deteriorat sau dacă nu cumva este un semn al instabilității politice", a mai spus Deng.

Astfel de dispariții au mai avut loc și în trecut. Înalți oficiali chinezi dispăreau din spațiul public, pentru ca, după câteva luni, să se afle că au fost reținuți pentru investigații. Astfel de dispariții bruște au devenit o obișnuință în cadrul campaniei anticorupție a președintelui chinez.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?