Disputa TikTok: China avertizează SUA să nu deschidă ''cutia Pandorei''

Disputa TikTok: China avertizează SUA să nu deschidă ''cutia Pandorei''

China a calificat marţi drept ''pură manipulare'' campania Statelor Unite împotriva aplicaţiei video TikTok a companiei chineze ByteDance şi a avertizat Washingtonul să nu deschidă ''cutia Pandorei'', în caz contrar ''va suporta consecinţe'', relatează agenţia EFE.

Este un lucru ''obişnuit pentru SUA să-şi folosească puterea statală pentru a ataca violent companiile altor ţări'', a declarat la conferinţa zilnică de presă purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Wang Wenbin.

''Dacă această greşeală a Washingtonului se repetă, orice altă ţară va putea să adopte măsuri similare împotriva oricărei companii americane invocând securitatea naţională (...) Statele Unite nu trebuie să deschidă cutia Pandorei; în caz contrar, vor suferi consecinţe'', a adăugat oficialul chinez.

''Eliminarea unor companii care nu sunt americane, sub pretextul securităţii naţionale fără nicio probă, încalcă principiile economiei de piaţă, ale deschiderii, transparenţei şi nediscriminării formulate de Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC)'', a mai menţionat el.

Acesta a promis de asemenea o ''ripostă'' a Chinei în cazul vreunei noi expulzări a unor jurnalişti chinezi din SUA. Începând de pe 8 mai Washingtonul acordă jurnaliştilor chinezi vize pentru numai 90 de zile, astfel că vizele acordate vor expira curând şi nu se ştie dacă ele vor fi prelungite. ''Până în prezent niciun jurnalist nu a primit un răspuns clar din partea autorităţilor americane'' pentru cererea de prelungire a vizei, a spus purtătorul de cuvânt al MAE chinez, citat de AFP.

Reacţia Beijingului survine după ce preşedintele Donald Trump a dat luni companiei ByteDance termen până la 15 septembrie să treacă în mâinile capitalului american platforma americană a aplicaţiei, altfel riscă să fie interzisă în SUA din motive de siguranţă naţională.

''Nu mă interesează dacă este Microsoft sau o altă companie mare, o companie sigură, o companie foarte americană trebuie să o cumpere'', a spus Trump, adăugând că în urma unei asemenea tranzacţii Departamentul american al Trezoreriei va trebui ''să primească mulţi bani''.

TikTok are în SUA peste 80 de milioane de utilizatori şi este una dintre reţelele sociale care în ultimii ani au crescut cel mai mult, devenind un mijloc de divertisment pentru numeroşi adolescenţi şi un canal de promovare pentru celebrităţi.

Administraţia preşedintelui republican Donald Trump, dar şi importanţi congresmeni democraţi, afirmă că o folosire atât de extinsă a TikTok pune în pericol datele personale ale cetăţenilor americani şi securitatea naţională, susţinând că, la fel ca în cazul Huawei, această aplicaţie este expusă prin intermediul societăţii ByteDance imixtiunii guvernului chinez.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Documente secrete despre Olaf Scholz, noul cancelar al Germaniei

2 „Bula va exploda” / Avertismentul legendarului investitor Jeremy Grantham

3 VIDEO Jenante imagini! / Loredana, dezmăț la restaurant cu „morcovul” italian

4 Ce spune un șofer STB, sub protecția anonimatului, despre greva care a paralizat orașul, despre presiunile sin…

5 Generalii PSD înainte de ședința CSAT...