Dispute la vârf la Kremlin: Putin vrea continuarea ofensivei, șefii armatei și Prigojin cer trecerea în defensivă

Dispute la vârf la Kremlin: Putin vrea continuarea ofensivei, șefii armatei și Prigojin cer trecerea în defensivă

În Kremlin au loc dispute aprige despre cum să continue războiul din Ucraina. Vladimir Putin dorește noi câștiguri teritoriale, iar comandanții militari și fondatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, vor să treacă în defensivă în așteptarea unei contraofensive ucrainene, se arată într-un raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Vladimir Putin, președintele Federației Ruse FOTO Getty Images

Analiștii ISW au atras din nou atenția asupra articolului lui Prigojin, în care scria că Rusia a atins obiectivele „operațiunii militare speciale” în Ucraina și trebuie oprită și să se concentreze pe apărarea teritoriilor cucerite până acum.

„Comentariile lui Prigojin au urmat unei discuții cu privire la rezultatele întâlnirii de la Ramstein, angajamentul Occidentului de a pregăti mai mulți soldați ucraineni și sprijinul militar continuu pentru Ucraina”, se arată în raportul ISW. Apelurile lui Prigojin de a consolida apărarea rusă în teritoriile ocupate și discuțiile frecvente despre perspectivele contraatacurilor ucrainene atrag atenția, deoarece indică faptul că încearcă să întărească discuția în spațiul informațional intern rus. Rusia, însă, continuă să desfășoare operațiuni ofensive în regiunile Donețk și Lugansk”.

Prigojin susține, de asemenea, ca Rusia să se concentreze pe menținerea liniei frontului actual, mai degrabă decât să caute mai multe câștiguri, astfel încât forțele ruse să își poată recâștiga capacitatea de luptă pentru operațiuni ofensive ulterioare. Aceeași poziție o are și comandamentul militar rus, care probabil încearcă să-l convingă pe Putin să treacă și la operațiuni defensive, dar este posibil să nu reușească să-i transmită direct acest mesaj lui Putin.

„Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, şi şeful Statului Major General al Rusiei, Valeri Gherasimov, înţeleg probabil ameninţarea unei contraofensive ucrainene, dar probabil că continuă să trimită contractori pentru a spori operaţiunile ofensive fără sens la insistenţele lui Putin”, se mai spune în raport. „Surse de la Kremlin au indicat anterior că Putin preferă loialitatea decât competența, iar acest sentiment probabil îi împiedică pe Șoigu și Gherasimov să se concentreze pe crearea condițiilor optime pentru o apărare eficientă”.

Insistența continuă a lui Putin asupra operațiunilor ofensive rusești sugerează că nu a fost convins de grupul care dorește să înghețe războiul de-a lungul actualei linii de front.

Într-un raport anterior, ISW a afirmat că Prigojin, cu declarația sa despre înghețarea războiului, i-a înfuriat pe reprezentanții așa-numitului „club al patrioților furioși” , care-l include și pe teroristul rus Igor Ghirkin și pe liderul marionetă al Rusiei în Donețk, Pavlo Gubarev. În special, ei au fost revoltați că autoritățile ruse nu l-au arestat pe Prigojin pentru apelurile sale și le-au caracterizat drept apeluri pentru „încălcarea integrității teritoriale a Federației Ruse”.

Trupele ucrainene au intrat în linie dreaptă pentru pregătirea contraofensivei împotriva trupelor ruse care ocupă o parte din ţară. Se fac antrenamente și se creează noi unităţi militare, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski.

„Pregătim în mod intens noi brigăzi şi unităţi care vor arăta pe front ceea ce au învăţat", a afirmat preşedintele ucrainean, care şi-a înregistrat alocuţiunea zilnică la finalul reuniunii Comandamentului Suprem pe care îl convocase în cursul după-amiezii, informează Agerpres care citează DPA şi Uatv.ua.

La această reuniune a Cartierului General al Înaltului Comandament Suprem au fost abordate aspecte legate de mobilizarea tuturor mijloacelor pentru eliberarea Ucrainei de sub ocupaţia rusă, a spus Volodimir Zelenski, înainte de revenirea la Kiev a ministrului apărării Oleksii Reznik de la întâlnirea Grupului de contact pentru Ucraina de la Ramstein (Germania).

"Fiecare în Ucraina trebuie să înţeleagă că principala sarcină a statului este 'dezocuparea' teritoriilor noastre, a pământurilor noastre şi readucerea oamenilor noştri din captivitatea rusă. Resursele statului vor fi cheltuite în primul rând pentru aceasta”, a afirmat preşedintele ucrainean. „Prima linie a frontului este prioritatea numărul unu”, a subliniat el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…