Dispute pe ancheta privind rectificările/ Predoiu: Să nu anchetăm și prognoza meteo; Dragnea: Nu înțelegeți ce înseamnă gaură sau negaură

Dispute pe ancheta privind rectificările/ Predoiu: Să nu anchetăm și prognoza meteo; Dragnea: Nu înțelegeți ce înseamnă gaură sau negaură

Deputatul PNL Cătălin Predoiu și deputatul USR Cristian-Gabriel Seidler au avut luni, în plenul comun al Parlamentului, un schimb de replici cu președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, pe tema anchetei în cazul rectificărilor bugetare pe anul 2016.

Cătălin Predoiu a declarat că liberalii nu sunt de acord cu efectuarea unei anchete parlamentare de către Comisiile de buget pentru verificarea condițiilor în care s-au realizat rectificările bugetare de anul trecut.

"Astăzi ni se propune să anchetăm o prognoză, adică să anchetăm ceea ce în Dicționarul explicativ al limbii române înseamnă o estimare probabilă a unor valori viitoare în legătură cu parametri prin definiție nesiguri, incerți. Ni se propune, așadar, să anchetăm ceva ce prin natura lui este incert. Asta nu vedem deloc ca fiind nici eficiență, nu vedem nici logic cum s-ar putea face o anchetă asupra a ceva ce nu există. Se propune să anchetăm de ce Guvernul anterior a efectuat rectificări pozitive. Dar nu erați chiar dumneavoastră, domnule președinte al Camerei, cel care presați Guvernul anterior să efectueze aceste măsuri pentru că are bani și nu îi cheltuie? De ce nu suntem consecvenți să cerem anchetarea unor împrejurări similare, cum ar fi nerealizarea în 2013 de către Guvernul PSD a prognozei de venituri, sau nerealizarea țintei de investiții a aceluiași Guvern PSD, sau ratarea unei anumite autostrăzi?", a susținut Predoiu în plen.

El a adăugat că parlamentarii ar trebui să se ocupe de lucruri serioase, dând ca exemplu dezbaterea legilor importante pentru eficientizarea administrației.

"De ce nu am putea să anchetăm și câteva împrejurări remarcate de Curtea de Conturi, cum ar fi transferul unor importante sume, în 2014, de la Fondul de investiții la Fondul de rezervă aflat la dispoziția prim-ministrului? Sper că nu ne veți propune în viitor să anchetăm și prognoza meteo, ca să nu mai plângă doamna primar general în zăpadă în timp ce bucureștenii înoată în nămeți. PNL respinge această anchetă pentru că ea nu are alt obiectiv decât să amâne momentul în care coaliția de la guvernare trebuie să dea explicații în legătură cu nerealizarea unui program irealizabil", a încheiat Predoiu.
Deputatul USR Cristian-Gabriel Seidler a apreciat că ancheta în acest caz reprezintă o "mascaradă" a PSD.

"După cum v-au spus numeroși economiști, inclusiv de la BNR, nu există nicio gaură în buget. La ce vă referiți dumneavoastră este un deficit, poate și un deficit care este chiar mai mic decât cel previzionat, a fost previzionat 2,8% și în final am avut 2,6%. Dacă aveați vreo problemă cu vreo gaură bugetară, aceasta s-ar fi întâmplat dacă era depășit, nu dacă nu a fost depășit. Ceea ce se va întâmpla în aceste comisii de anchetă politice nu este decât o mascaradă pentru a masca faptul că PSD a venit în campanie cu niște promisiuni nerealiste bugetar, cu niște venituri supraevaluate și cu niște venituri — cheltuieli subevaluate, pe care acum nu are cum să le țină sub control", a declarat Cristian-Gabriel Seidler.
Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a replicat că "cineva" nu înțelege noțiuni legate de buget și deficit.

"Am simțit nevoia să intervin pentru că, pe de-o parte, s-a tot făcut apel la mine și, pe de altă parte, am văzut și am auzit pe cineva care chiar nu înțelege absolut deloc ce înseamnă buget, deficit, gaură sau negaură", a afirmat Dragnea.

El a explicat ce vizează respectiva anchetă parlamentară.

"În ceea ce privește această anchetă, ea vizează două lucruri importante. (...) Este important să vedem de ce de la mijlocul anului veniturile au început să scadă vertiginos. (...) A doua chestiune care trebuie lămurită ca să nu ne mai încurcăm în deficit, că o să ne încurcăm până ne împiedicăm: discuția se poartă de ce în condițiile în care vezi că lună de lună veniturile încep să scadă, tu evaluezi, nu printr-o prognoză meteo, ci prin documente asumate de instituții și de funcționari plătiți pentru asta, că la finalul anului vei avea venituri mai mari și atunci îți permite să faci rectificare pozitivă? Acestea sunt întrebări la care trebuie dat răspuns", a adăugat Dragnea.

Șeful Camerei Deputaților le-a transmis parlamentarilor că dacă există un caz al unui primar sau ales local pe care "l-a condiționat că va primi fonduri doar dacă va face anumite lucruri", să meargă la instituțiile abilitate.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria