Distrugerea unui satelit de către Rusia: NATO condamnă "un act iresponsabil"

Distrugerea unui satelit de către Rusia: NATO condamnă "un act iresponsabil"

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denunţat marţi, la Bruxelles, ca pe "un act iresponsabil" distrugerea unui satelit aflat pe orbită de către armata rusă, relatează AFP şi Reuters.

Această distrugere a generat numeroase fragmente - peste 1.500, potrivit Washingtonului - creând "un risc pentru Staţia Spaţială Internaţională (ISS) dar şi pentru staţia chineză", a declarat Stoltenberg presei.

SUA au condamnat încă de luni acest tir cu rachetă antisatelit, calificându-l drept "periculos şi iresponsabil".

Rusia a recunoscut marţi că a efectuat un tir de încercare asupra unuia dintre foştii săi sateliţi de pe orbită, confirmând acuzaţiile Washingtonului, dar susţinând că acţiunea nu a provocat niciun risc pentru ISS.

Stoltenberg a mai afirmat că această distrugere este "o sursă de îngrijorare", pentru că "demonstrează că Rusia dezvoltă în prezent noi sisteme de armament care pot distruge sateliţi precum şi capacităţi spaţiale utilizate pentru infrastructuri de bază pe Terra, cum ar fi comunicaţii, navigaţie sau sisteme de alertă pentru tir cu rachetă".

Tirul cu rachetă antisatelit a avut drept consecinţă directă ameninţarea astronauţilor de la bordul ISS, potrivit Washingtonului, şi relansează temerile de a vedea spaţiul transformându-se într-un câmp de bătălie pentru marile puteri.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit! / O fostă agentă a Secret Service dezvăluie ce i-a spus Putin lui Bush, în 2008, la București

2 „Ce ne va trimite data viitoare? Perne?” / Vitali Klitschko, „fără cuvinte” după ajutorul militar promis de Germ…

3 N-au leac! / Priviți ce hartă le-au prezentat ucrainenii americanilor!

4 VIDEO Încă o dovadă că USR este doar un hârdău de rahat care încă n-a explodat

5 De belea! Alexandra Stan, din ce în ce mai fierbinte! Să nu dea iar în clocot...