DNA: Administratori de firmă, judecaţi pentru evaziune fiscală de peste 27 milioane de lei

DNA: Administratori de firmă, judecaţi pentru evaziune fiscală de peste 27 milioane de lei

Doi administratori ai unei societăţi comerciale au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care sunt acuzaţi de evaziune fiscală în valoare de peste 27 milioane de lei.

Potrivit unui comunicat al DNA, transmis joi AGERPRES, procurorii de la Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a două persoane, la data faptelor administratori în fapt ai unor societăţi comerciale, pentru complicitate la evaziune fiscală săvârşită în formă continuată.

În acelaşi dosar a fost deferită Justiţiei şi societatea comercială Eco Vega Construct SRL, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală săvârşită în formă continuată (1.148 acte materiale).

Procurorii notează în rechizitoriu că, în perioada martie 2010 - decembrie 2014, administratorul SC Eco Vega Construct SRL, în prezent decedat, ar fi înregistrat în documentele financiar-contabile ale firmei un număr de 1.148 facturi fiscale care nu au avut la bază operaţiuni reale, în valoare totală de 83.830.258 lei - 67.605.047 lei reprezintă baza impozabilă şi 16.225.211 lei TVA aferentă.

"Aceste documente ar fi fost emise de mai multe societăţi comerciale cu un comportament de tip 'fantomă', o parte din ele fiind administrate de ceilalţi doi inculpaţi, care, în schimbul unor comisioane sau sume de bani, ar fi pus la dispoziţie facturile respective, deşi cunoşteau că în realitate nu se desfăşurase nicio operaţiune comercială şi nu se livrase niciun fel de marfă", se menţionează în comunicat.

Ca urmare a acestor demersuri, spun anchetatorii, Eco Vega Construct SRL s-ar fi sustras de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat cu suma totală de 27.042.018 lei - 16.225.211 lei reprezintă TVA şi 10.816.807 lei impozit pe profit, sumă cu care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză.

Anterior, arată DNA, în cauză, procurorii anticorupţie au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu un număr de nouă oameni de afaceri, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată.

În prezenţa apărătorilor aleşi, aceştia au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, cuprinse între 1 an şi 4 luni şi 3 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei şi interzicerea unor drepturi.

Dosarul de urmărire penală privindu-i pe inculpaţi, împreună cu cele nouă acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, au fost trimise la Tribunalul Bucureşti. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...