DNA: Avocata Laura Vicol (fostă Voicu), trimisă în judecată

DNA: Avocata Laura Vicol (fostă Voicu), trimisă în judecată

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a avocatei Laura Vicol (fostă Voicu) din Baroul București pentru favorizare a făptuitorului, complicitate la exercitarea fără drept a unei profesii sau activități și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

În același dosar, a fost deferit justiției Niculae Learciu, pentru exercitare fără drept a unei profesii sau activități și uz de fals, în formă continuată.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis luni AGERPRES, Laura Vicol (fostă Voicu), deși cunoștea că Niculae Learciu nu deține calitatea de avocat, l-a ajutat să exercite fără drept această profesie, prin aceea că i-a pus la dispoziție împuterniciri avocațiale care atestau calitatea sa și care i-au permis să îndeplinească unele sarcini și activități specifice acestei profesii, și anume să participe, fără drept, la acte de urmărire penală în dosare aflate în instrumentarea DIICOT sau DNA.

"În martie 2015, Laura Voicu, apărător ales al inculpatei Georgia Ioana Deaconu, la data faptelor aflată în arest preventiv (...), cunoscând faptul că Learciu nu deține calitatea de avocat, fiind înscris în așa numitul "Barou constituțional", l-a desemnat să participe la activități de urmărire penală ce urmau a se desfășura la sediul DNA în dosarul menționat, precum și, în repetate rânduri, în alte cauze aflate pe rolul DNA. În acest mod, cu referire la dosarul 189/P/2012, prin faptul că l-a trimis la sediul DNA pe Niculae Learciu, pentru a acorda asistență juridică unei inculpate aflate în stare de arest preventiv, a cărei apărare este obligatorie potrivit legii, Laura Vicol a provocat, în mod conștient, o stare de pericol pentru înfăptuirea justiției", susțin procurorii.

DNA precizează că aceasta a creat condițiile ca desfășurarea urmăririi penale să fie îngreunată prin imposibilitatea folosirii unor probe, despre care s-ar fi putut susține că au fost obținute nelegal, riscând chiar declararea nulității fazei de urmărire penală în întregul ei, din cauza nerespectării dreptului la apărare, împrejurare care ar fi putut fi constatată ori invocată, conform dispozițiilor Codului de procedură penală.

"De asemenea, pentru a-i facilita lui Learciu accesul în arestul DGPMB cu eludarea dispozițiilor legale care reglementează regimul vizitelor la care au dreptul persoanele private de libertate, Laura Vicol a emis și înmânat coinculpatului, spre a le folosi, un număr de 33 de împuterniciri avocațiale, în care a menționat, în mod neadevărat, că acesta ar deține calitatea de avocat al unei anumite persoane. Persoana respectivă, aflată în stare de arestat preventiv, era o prietenă de familie a lui Learciu. Astfel, persoana respectivă a beneficiat, fără drept, de acces nelimitat, din punct de vedere al numărului prezențelor, în spațiul respectiv, în condiții speciale și nerestrictive", menționează DNA.

Anchetatorii au reținut că, în realitate, prezența lui Niculae Learciu în arestul DGPMB răspundea unor interese personale ale persoanei private de libertate și nu ținea de acordarea asistenței juridice.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel București.

AGERPRES/(AS — autor: Mădălina Cochinescu Verman, editor: Andreea Rotaru, editor online: Andreea Lăzăroiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”