DNA: Butoni de aur, icoană argintată, parfum și cravată - mita pentru rectorul Universității din Oradea

DNA: Butoni de aur, icoană argintată, parfum și cravată - mita pentru rectorul Universității din Oradea

Rectorul Universității din Oradea, Constantin Bungău, reținut de procurorii DNA, ar fi primit foloase în valoare de aproximativ 3.000 de lei, constând în două perechi de butoni din aur, o icoană argintată, un parfum bărbătesc și o cravată, pentru intervenții legate de organizarea unui concurs.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis AGERPRES, Constantin Bungău a fost reținut marți pentru trafic de influență și luare de mită, alături de Floare Chipea, decan al Facultății de Științe Socio — Umane, de Camelia Maria Dindelegan, cadru didactic universitar, și de soțul acesteia, Vasile Marin Dindelegan.

Cei patru vor fi prezentați miercuri la Tribunalul Bihor cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

DNA precizează că, în perioadele iunie — august 2015, respectiv ianuarie 2016, Floare Chipea a primit de la inculpata Dindelegan, cu ajutorul soțului acesteia, foloase de 8.640 lei, constând în plata unor materiale și a manoperei lucrărilor de renovare la locuința familiei decanului, bijuterii din aur, o pereche de ghete.

"Foloasele respective au fost primite în schimbul promisiunii inculpatei Chipea că își va exercita influența asupra directorului Departamentului de psihologie, a consiliului facultății, a consiliului departamentului, astfel încât să fie scos la concurs un post didactic de profesor universitar, să fie avizată comisă de concurs și să fie validat concursul. Totodată, ea a promis că, în ceea ce o privește, va acționa astfel încât concursul să fie aprobat, lista cu privire la postul didactic să fie trimisă către Consiliul de Administrație și apoi ea, în calitate de președinte al comisiei, va întocmi raportul cu privire la concursul pentru ocuparea postului didactic de profesor universitar", se arată în comunicat.

La rândul său, Constantin Bungău a primit, la 8 decembrie 2015 și 19 ianuarie 2016, de la Camelia Dindelegan, cu ajutorul soțului, foloase de aproximativ 3.000 lei, constând în două perechi butoni de aur, o icoană argintată, un parfum bărbătesc și o cravată.

"Bunurile respective au fost primite atât în schimbul promisiunii date de rector, în perioada iulie 2015 — februarie 2016, că își va trafica influența asupra decanului Facultății de Științe Socio — Umane, a directorului Departamentului de psihologie și a altor persoane abilitate, astfel încât postul didactic de profesor universitar să fie scos la concurs, să se desfășoare fără incidente, cât și în legătură cu atribuțiile sale de serviciu în calitate de rector, respectiv să solicite avizul din partea ministerului tutelar cu privire la organizarea concursului, să aprobe scoaterea la concurs a postului didactic menționat de către Consiliul de Administrație sub conducerea rectorului, să emită decizia de numire a Cameliei Dindelegan în post și să îi acorde titlul didactic de profesor universitar", susțin procurorii.

Sursa citată menționează că, similar, Camelia Dindelegan a dat unor membri ai comisiei de concurs mai multe foloase astfel încât aceștia să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu, respectiv să participe la comisia menționată, să întocmească referate de apreciere și să aprobe raportul asupra concursului, întocmit de președinte.

"Foloasele destinate rectorului, decanului și o parte dintre foloasele destinate membrilor comisiei de concurs, în schimbul scoaterii la concurs a postului, obținerii avizelor și a aprobărilor necesare și desfășurării în bune condiții a examenului pentru ocuparea postului de profesor universitar, au fost date de inculpata Dindelegan cu ajutorul soțului său", se mai spune în comunicat.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ucrainenii și-au demonstrat din nou superioritatea, au găsit călcîiul lui Ahile al rușilor”

2 ULTIMA ORĂ S-a instalat panica? Rusia şi-a mutat avioanele şi elicopterele din Crimeea!

3 Șeful tătarilor din Crimeea după „sabotaje”: „Podul de peste strâmtoarea Kerci este foarte jignit că trebuie să stea la coadă”

4 ULTIMA ORĂ Conducerea rusă a Crimeei a părăsit peninsula în urma unui apel venit de la Moscova

5 Rușii pregătesc măcelul? / Transporturi uriașe de rachete și sisteme S-300 către Ucraina