DNA: Chițoiu și Cazanciuc, miniștrii care s-au împotrivit trecerii ilegale a lacului Belina la CJ Teleorman

DNA: Chițoiu și Cazanciuc, miniștrii care s-au împotrivit trecerii ilegale a lacului Belina la CJ Teleorman

DNA a inceput urmarirea penala fata de Sevil Shhaideh si Rovana Plumb, acuzate ca ar fi trecut ilegal lacul Belina de la Apele Romane la Consiliul Judetean Teleorman in 2013. Comunicatul oficial al DNA arata ca doua ministere s-au opus acestei miscari in guvernul Ponta: Ministerul Justitiei (condus de Robert Cazanciuc) si Ministerul Finantelor (condus de Daniel Chitoiu), scrie  HotNews.ro .

Procurorii arata in comunicatul oficial ca, pentru a trece din proprietatea statului in proprietatea judetului Teleorman lacul Belina au fost initiate in 2013 de Rovana Plumb (la acel moment ministrul Mediului) si de Sevil Shhaideh (la acel moment secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii) doua hotarari de guvern.

E vorba despre HG 858/2013, prin care se modificau codurile de clasificatie ale Insulei Belina si Bratului Pavel, eliminandu-se apartenenta acestora la bazinul hidrografic al Dunarii. Prin HG 858, procurorii arata ca se crea aparenta ca trecerea lor in proprietatea si administrarea CJ Teleorman nu mai impune adoptarea unei legi, ci este posibila doar printr-o hotarare de guvern. Hotararea de Guvern 858 a fost adoptata in sedinta de guvern din 6 noiembrie, iar procurorii DNA sustin ca ministrul initiator, Rovana Plumb, a initiat si promovat HG-ul in doar 17 ore. Proiectul HG 858/2013 nu a avut, la momentul adoptarii, avizele Ministerului Justitiei si al Ministerului Finantelor Publice, potrivit DNA.

A doua Hotarare de Guvern a fost 943/2013, adoptata in 27 noiembrie 2013. Hotararea statua faptul ca Insula Belina si Bratul Pavel au fost trecute din domeniul public al statului si din administrarea Administratiei Nationale Apele Romane in domeniul public al judetului Teleorman si in administrarea CJ Teleorman. HG 943/2013 a fost initiata de Sevil Shhaideh, la acel moment secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii.

DNA arata ca Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Justitiei s-au opus adoptarii HG 943.

Mai mult, procurorii sustin ca Ionela Stoian (director Directia Juridica din Ministerul Dezvoltarii, urmarita penal) nu a intocmit note referitoare la observatiile pe care le-au facut cele doua ministere avizatoare (Ministerul Justitiei si Ministerul Finantelor), nu a respectat reglementarile privind circuitul de avizare si "a contribuit la crearea unei reprezentari false M.F.P. si M.J. referitor la contactele de inchiriere deja existente".


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 China, pivotul care ar putea fi cheia în criza nucleară. SUA fac încă o încercare pentru a-l aduce pe Putin cu picioarele pe pământ

2 Mii de apeluri ale soldaților ruși au fost interceptate: „Ni s-a dat ordin să ucidem toți civilii” / „Putin e un prost”

3 Erdogan îi dă o lovitură subtilă lui Putin: Turcia schimbă strategia față de Rusia

4 Marele joc strategic / Ce armă susține Rusia că are împotriva Occidentului. Țările cheie și rolul Chinei

5 VIDEO ​George Simion, săltat de mascați, la 3 dimineața din Piața Victoriei, după un scandal de aproape o oră / Liderul AUR ar fi condus cu permisul s…