DNA: Directorul OCPI Călărași, urmărit penal sub control judiciar pentru abuz în serviciu

DNA: Directorul OCPI Călărași, urmărit penal sub control judiciar pentru abuz în serviciu

Directorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Călărași, Ovidiu Benea, este urmărit penal sub control judiciar pentru abuz în serviciu, el având interdicția de a-și exercita funcția.

Potrivit unui comunicat de presă transmis luni de DNA, procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile față de Ovidiu Benea, director al OCPI Călărași, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave.

Procurorii spun că, în perioada 2009-2015, în contextul realizării proiectului "Modernizare și extindere la construcția existentă pentru sediul OCPI Călărași", inculpatul a favorizat o societate comercială să câștige licitația care a avut ca finalitate încheierea, la data de 17 august 2009, a contractului ce privea acest proiect, în condițiile în care firma respectivă nu îndeplinea condițiile prevăzute în caietul de sarcini iar la data de 28 octombrie 2009 a achitat aceleiași societăți un avans de 595.000 lei cu TVA, în lipsa unei baze legale și în scopul creării de foloase materiale necuvenite pentru firma privată.

"În același context, la data de 17 noiembrie 2009, inculpatul Benea Ovidiu a încheiat cu aceeași societate comercială un act adițional prin care s-au contractat lucrări suplimentare, în lipsa unei proceduri legale de atribuire și a unei solicitări a OCPI Călărași. Acest lucru s-a realizat în condițiile în care, în actele aferente procedurii de atribuire a contractului inițial, se menționa clar că autoritatea contractantă nu trebuia să plătească lucrări suplimentare, riscul aparținând exclusiv ofertantului, iar lucrările suplimentare ce nu erau prevăzute în documentația tehnică inițială se puteau efectua doar la solicitarea autorității contractante", arată sursa citată.

În acest fel, Ovidiu Benea a creat un prejudiciu instituției pe care o reprezenta în valoare de 2.175.497 lei (valoarea avansului și plățile nelegale făcute în baza actului adițional), concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum în favoarea societății respective, arată anchetatorii.

Potrivit sursei citate, pe perioada controlului judiciar Ovidiu Benea are interdicția de a-și exercita funcția de director al OCPI Călărași. De asemenea, procurorii au dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra a 10 imobile aflate în proprietatea inculpatului.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul Inspectoratului de Poliție al Județului Călărași.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Guvernul elimină haosul liberalizării pieței energiei / Consumatorii vor putea primi reduceri de preț…

2 Ioan Stoica, patronul Caritas, a fost evacuat în plină iarnă și doarme sub cerul liber. Ajuns la 76 de ani, tr…

3 Guvernul pune piciorul în prag și vine cu proiecte pentru eliminarea haosului produs de ANRE / Până la ce dată v…

4 15 medici şi asistente, condamnaţi după ce au eliberat 1.000 de adeverinţe false / Patroana clinicii, 8 ani şi 4…

5 Ăsta pute a Secu de îți mută nasul / Cine este Gheorghe Dimitrescu, personajul urmărit penal alături de Dragnea