DNA: Modificările aduse legislației penale favorizează persoanele care au săvârșit și vor săvârși abuz în serviciu

DNA: Modificările aduse legislației penale favorizează persoanele care au săvârșit și vor săvârși abuz în serviciu

Prevederile ordonanței de urgență care modifică legislația penală favorizează atât persoanele care au săvârșit fapte de abuz în serviciu, cât și pe cele care de acum înainte vor săvârși astfel de fapte, potrivit unui comunicat al DNA transmis miercuri AGERPRES.

"Prevederile ordonanței de urgență, dacă aceasta intră în vigoare, favorizează persoanele care de acum înainte vor săvârși fapte de abuz în serviciu — fapte asimilate infracțiunilor de corupție. În plus, de aceste prevederi vor avea de profitat și persoane deja acuzate/trimise în judecată pentru abuz în serviciu. Având în vedere că aceste prevederi intră în sfera legii penale mai favorabile, aplicarea lor, chiar și pentru scurt timp, îi va avantaja pe cei deja anchetați sau trimiși în judecată", se arată în comunicatul emis după întrunirea Colegiul de conducere al DNA, care a analizat riscurile apărute după adoptarea ordonanței de urgență privind modificarea Codului penal și Codului de procedură penală.

Conform aceleiași surse, prin dezincriminarea reglementată de ordonanța de urgență menționată va fi afectată instrumentarea unui număr important din cele 2.151 de dosare penale aflate în lucru la DNA ce au ca obiect infracțiunea de abuz în serviciu, iar o parte din aceste cauze se vor clasa. De asemenea, va fi afectat un număr semnificativ de dosare aflate deja în curs de judecare, în care procesul penal va înceta sau vor fi pronunțate soluții de achitare.

"Prevederile care produc impactul cel mai mare se referă la: introducerea pragului cantitativ pentru prejudiciu — 200.000 lei — prag sub care orice faptă de abuz în serviciu nu mai poate fi investigată (limita acestui prag a fost stabilită în mod arbitrar, fără a fi justificată în vreun fel, existând posibilitatea să fie favorizate anumite persoane determinate); scăderea termenului de prescriere a faptelor la 5 ani ca urmare a reducerii sancțiunilor pentru abuzul în serviciu (pedeapsa scade nejustificat de mult, de la maximum 7 ani la maximum 3 ani, fără a se preciza care este justificarea)", se menționează în comunicat.

DNA mai arată că pe viitor, prin introducerea în articolul privind infracțiunea de abuz în serviciu a alineatului potrivit căruia "dispozițiile alin. (1) și (2) nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative", vor fi scutiți de răspundere toți funcționarii publici de rang înalt și mediu abilitați să emită, să aprobe sau să adopte acte normative.

"Astfel, orice asemenea acte, indiferent de ce prejudicii ar produce, vor putea fi adoptate fără riscul tragerii la răspundere penală a emitenților", se subliniază în comunicat.

Conducerea DNA anunță că a decis să se facă o evaluare a fiecăruia din cele 2.151 de dosare penale aflate în lucru la DNA și a celor care se află deja în curs de judecare pe rolul instanțelor, pentru a constata în ce măsură investigațiile mai pot avea sau nu finalitate dacă intră în vigoare ordonanța de urgență.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”