DNA: Peste 240 de persoane, introduse ca părți civile în dosarul Colectiv în care sunt anchetați pompierii

DNA: Peste 240 de persoane, introduse ca părți civile în dosarul Colectiv în care sunt anchetați pompierii

Direcția Națională Anticorupție (DNA) precizează că, până în prezent, în dosarul referitor la anchetarea pompierilor privind tragedia de la Clubul Colectiv, procedura de introducere ca părți civile s-a realizat pentru un număr total de peste 240 de persoane.

"Au fost audiate, până în acest moment, peste 140 de persoane ce au avut calitate fie de persoană vătămată, părți civile fie ca victime, fie ca succesori în drepturi ai celor decedați. Tuturor acestor persoane, prin întocmirea unor procese verbale, le-a fost adus la cunoștință obiectul cauzei, stadiul cercetărilor, a fost reținută calitatea în care doresc să participe în procesul penal, drepturile și obligațiile procesuale. Pentru un număr de peste 100 de persoane, constituite sau nu părți civile dar având calitate de persoane vătămate în cauză care, din motive obiective nu s-au putut prezenta fiind anterior citate, procedura de comunicare a obiectului cauzei, stadiul cercetărilor, a drepturilor și obligațiilor procesuale s-a realizat prin apărătorii aleși. Până la acest moment, procedura de introducere în cauză ca părți civile s-a realizat pentru un număr total de peste 240 persoane", arată DNA, într-un răspuns transmis, vineri, la solicitarea AGERPRES.

DNA reamintește că, urmare a deciziei din 15 februarie a Curții Militare de Apel București, prin care s-a dispus restituirea cauzei, la 7 martie, procurorii militari din DNA au reluat urmărirea penală, inclusiv refacerea rechizitoriului și identificarea tuturor persoanelor vătămate, victimelor și succesori în drepturi ale acestora.

Sursa citată menționează că, în acest dosar, alte 15 persoane nu s-au prezentat deși au fost citate de două ori, la date succesive.

"În perioada imediat următoare, activitățile procedurale și procesuale vor continua cu alte persoane care au fost deja citate.
La cererea procurorilor au fost întocmite un raport de constatare criminalistică și un raport de constatare tehnico — științifică. Obiectivele și concluziile acestor rapoarte nu pot fi comunicate, în acest moment, conform art. 12, alin. 1 lit. e) din Legea 544/2001. Conform Deciziei nr. 4 din 15.02.2016 a Curții Militare de Apel București, în cauză urmează a fi readministrate și probele testimoniale din faza urmăririi penale desfășurată anterior restituirii", se mai spune în răspunsul DNA.

În prezent, anchetatorii desfășoară proceduri judiciare de comunicare cu privire la obiectului cauzei, stadiul cercetărilor, drepturilor și obligațiilor procesuale cu persoanele — victime sau părți civile—, care se află în străinătate, indiferent dacă sunt cetățeni români sau străini.

"În niciuna dintre situații nu s-a impus solicitarea unor comisii rogatorii în statele ale căror cetățeni au fost victime sau persoane vătămate în incendiul produs în clubul 'Colectiv', deoarece procedura de aducere la cunoștință a obiectului cauzei, stadiului cercetărilor, a drepturilor și obligațiilor procesuale se realizează în conformitate cu prevederile art. 197 alin 1, 2 și 3 din, art. 198 alin. 1 și art. 200 alin. 1 din Legea 302/2004 și în considerarea aplicării dispozițiilor regăsite în cuprinsul art. 52 alin. 1 și 2 din Convenția de aplicarea a acordului de la Schengen din 14 iunie 1985 privind eliminarea graduală a controalelor la frontierele comune, Schengen, 19.06.1990, respectiv ale prev. art. 5 alin. 1 și 3 din Convenția din 2000 adoptată de Consiliu în conformitate cu Articolul 34 din Tratatul Uniunii Europene, privind asistența judiciară reciprocă în materie penală dintre Statele Membre ale Uniunii Europene", mai precizează DNA.

În 15 februarie, Curtea Militară de Apel a decis să retrimită la DNA dosarul în care doi pompieri de la ISU București sunt acuzați că au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privința respectării normelor PSI.

În urma deciziei instanței, procurorii trebuie să refacă rechizitoriul, după ce judecătorii militari au constatat mai multe nereguli în legătură cu introducerea în dosar a părților vătămate și a părților responsabile civilmente și încălcarea dreptului la apărare în cazul unuia dintre pompieri, Antonina Radu.

De asemenea, judecătorii au decis înlăturarea de la dosar a probelor administrate de procurori prin încălcarea dreptului la un proces echitabil.

Pe 25 ianuarie, pompierii George Matei și Antonina Radu, dar și Ministerul Afacerilor Interne au ridicat la Tribunalul Militar București, instanța de fond, mai multe excepții privind legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală în dosarul întocmit de DNA. Excepțiile au fost respinse de judecătorii militari, însă au fost admise ulterior de Curtea Militară de Apel.

George Matei și Antonina Radu, inspectori la ISU București cu gradul de căpitan, au fost trimiși în judecată de DNA pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Surpriza Rusiei? / „Am decis să începem reunificarea națiunii maghiare” / Un oficial din cabinetul Viktor Orban anunță noile planuri ale guvernului ungar

2 Două chestii care încep să se cam vadă în spatele grevei profesorilor, care continuă

3 Foarte interesante amănunte...

4 „Mr. Bean”, editorial surprinzător despre mașinile electrice

5 VIDEO Gestul prin care Armata Ucrainei anunță declanșarea contraofensivei