DNA: Șeful Laboratorului de Radiologie din Spitalul de Neurochirurgie Iași, trimis în judecată

DNA: Șeful Laboratorului de Radiologie din Spitalul de Neurochirurgie Iași, trimis în judecată

Procurorii DNA l-au trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, pe Eduard Moldovanu, șef al Laboratorului de Radiologie și Imagistică medicală din cadrul Spitalului de Neurochirurgie "N. Oblu" Iași, pentru luare de mită și abuz în serviciu, ambele în formă continuată.

În dosar a mai fost deferită justiției, sub control judiciar, Maria Magdalena Rîndașu, asistent medical la același laborator, pentru luare de mită, în formă continuată.

În cauză, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu inculpații Dan Ionuț Aranyosi, infirmier, acuzat de complicitate la luare de mită și la abuz în serviciu, ambele în formă continuată, și Elena Carmen Gherman, asistent medical, pentru luare de mită.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis vineri AGERPRES, în perioada 18 martie — 3 iunie 2016, Moldovanu a pretins și primit cu titlu de mită de la mai mulți pacienți sume cuprinse între 250 și 600 lei (în total 3.300 lei) pentru efectuarea unor examene RMN, interpretarea rezultatelor și prescrierea de tratamente.

"Totodată, în niciuna dintre situații, inculpatul Moldovanu, beneficiind și de ajutorul lui Dan Ionuț Aranyosi, nu a înregistrat în evidențele unității medicale investigațiile efectuate și sumele percepute pentru efectuarea examenelor RMN, cu consecința prejudicierii bugetului Spitalului cu o pagubă reprezentată de costul real al investigațiilor medicale. În perioada de 11 februarie — 10 martie 2016, inculpata Rîndașu a pretins și primit de la doi pacienți suma de 550 lei pentru efectuarea unor examene RMN pentru cap și genunchi", susțin procurorii.

DNA precizează că, la rândul său, în 27 ianuarie 2016, Elena Carmen Gherman, în calitate de asistent medical, a pretins și primit de la un pacient suma de 350 lei pentru efectuarea unui examen CT cranian.

În cursul urmăririi penale, Eduard Moldovanu a achitat suma de 3.750 de lei, reprezentând explorările radiologice cu plată efectuate de acesta, spitalul recuperând astfel prejudiciul cauzat.

În prezența apărătorilor aleși, inculpații Aranyosi și Gherman au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor și că sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora: 2 ani și 8 luni de închisoare și, respectiv, 2 ani, ambele cu suspendare sub supraveghere și interzicerea pe o perioadă de 2 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor.

"Inculpații Aranyosi și Gherman vor presta o muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul Direcției de Asistență Comunitară Iași sau Primăria Iași, pe o perioadă de 60 de zile, respectiv 90 de zile, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu pot presta această muncă", menționează DNA.

Procurorii anticorupție au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra sumelor de 6.740 lei, 100 de franci elvețieni, 80 lire sterline și 80 de euro ce aparțin lui Moldovanu și asupra unui autoturism ce aparține Mariei Rîndașu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iași, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse.

Procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcției de Operațiuni Speciale și din partea Direcției Generale Anticorupție.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…