DOCUMENT! Veniturile la buget, mai mici cu 1,4% în primele două luni față de anul precedent!

DOCUMENT! Veniturile la buget, mai mici cu 1,4% în primele două luni față de anul precedent!

Veniturile la bugetul general consolidat au insumat in primele doua luni ale anului 34,9 miliarde lei (4,3% din PIB), cu 1,4% mai mici, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent, potrivit excutiei bugetare publicate luni de Ministerul Finantelor. Cheltuielile pentru investiții au fost de 870,1 milioane lei, adica doar 0,11% din PIB. Ministerul Finantelor nu a indicat si cu cat sunt mai mici incasarile la buget fata de programul extrem de ambitios al guvernului.

De remarcat ca ritmul scaderii incasarilor fata de 2016 s-a atenuat in februarie fata de ianuarie (-1,4% dupa doua luni fata -5,7% in ianuarie).

Potrivit unui comunicat al ministerului, executia bugetului general consolidat pe primele doua luni ale anului 2017 s-a incheiat cu un excedent de 397,1 milioane lei, respectiv 0,05% din PIB, fata de 788,1 milioane lei, respectiv 0,10% din PIB, inregistrat la aceeasi perioada a anului 2016.

In ceea ce priveste veniturile, cea mai mare scadere se inregistreaza la incasarile din TVA, cu o scadere fata de primele doua luni ale anului 2016 cu 15,8%. Ministerul justifica aceasta scadere prin reducerea, incepand cu 1 ianuarie 2016, a cotei standard de TVA de la 24% la 20%, masura care s-a reflectat in incasari incepand cu luna februarie 2016.

"Totodata, incepand cu luna februarie 2017 se reflecta in incasari si efectele reducerii cotei standard de TVA de la 20% la 19%", argumenteaza ministerul.

Si incasarile din accize au fost cu 5,3% mai mici comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Explicatia ministerului: reducerea nivelului acestora pentru unele produse energetice incepand cu 1 ianuarie 2017.

S-au inregistrat in schimb cresteri fata de anul precedent la incasarile din impozitul pe salarii si venit (+13,6%), contributiile sociale (+11,9%), impozitul pe comert exterior si tranzactiile internationale (+18,8%) si la venituri din capital (+76,8%).

Incasarile din alte impozite si taxe pe bunuri si servicii au crescut cu 90,9% fata de aceeasi perioada a anului precedent, cresterea fiind determinata, in principal, de evolutia incasarilor aferente contributiei datorate pentru medicamente, precum si pentru contractele cost-volum/cost-volum-rezultat finantate din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, potrivit sursei citate.

Cheltuielile bugetului general consolidat - 34,5 miliarde lei - scad in termeni nominali cu 0,3% fata de aceeasi perioada din anul precedent, diminuandu-se si cu 0,3 puncte procentuale ca pondere in PIB.

Cheltuielile de personal au crescut cu 13,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent fiind determinate de majorarile salariale acordate in a doua parte a anului 2016.

Cheltuielile cu bunuri si servicii s-au redus cu 5,1% fata de aceeasi perioada a anului precedent, diminuarile majore inregistrandu-se la institutiile finantate din venituri proprii si subventii (9,4%), precum si in administratia locala (6,1%).

Dobanzile sunt cu 4,1% mai mici fata de aceeasi perioada a anului precedent, mentinandu-se la acelasi nivel ca procent din Produsul Intern Brut, respectiv 0,2%.

Subventiile sunt in crestere cu 51,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cresterea majora provenind de la subventiile pentru sprijinirea producatorilor agriculturi.

Cheltuielile cu asistenta sociala au crescut fata de anul precedent cu 9,4%, fiind influentate, in principal, de majorarea cu 5,25% a punctului de pensie de la 1 ianuarie 2017




Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...