Document-BOMBĂ! Explodează CĂCATUL? „Sumele propuse pentru trimestrul IV nu acoperă plata integrală a salariilor” bugetarilor

Document-BOMBĂ! Explodează CĂCATUL? „Sumele propuse pentru trimestrul IV nu acoperă plata integrală a salariilor” bugetarilor

Document-BOMBĂ! Explodează CĂCATUL? „Sumele propuse pentru trimestrul IV nu acoperă plata integrală a salariilor” bugetarilor.
 
Ministerul Finanțelor arată într-un document trimis mai multor instituții bugetare și consultat de  G4Media.ro că, în privința cheltuielilor de personal, ”a aprobat repartizarea pe trimestre conform propunerilor transmise, chiar dacă, prin modul de repartizare a acestora, sumele propuse pentru trimestrul IV nu acoperă plata integrală a salariilor”.

 Ministerul condus de Eugen Teodorovici arată în documentul citat că a cerut instituțiilor bugetare ”să comunice măsurile ce urmează a fi dispuse, astfel încât să se încadreze în cheltuielile de personal aprobate prin buget”, dar adaugă că ”în răspunsurile transmise până la această dată marea majoritate a ordonatorilor principali de credite au precizat că nu au identificat măsuri de reducere a cheltuielilor de personal”.

De remarcat că în documentul consultat de G4Media.ro Ministerul Finanțelor arată că instituțiile au transmis că ”vor solicita fonduri suplimentare cu ocazia rectificării bugetare”, dat fiind că nu au găsit soluții pentru reducerea cheltuielilor.

În aceeași adresă, Ministerul Finanțelor scrie că ”nu poate fi de acord cu majorarea cheltuielilor de personal cu ocazia rectificărilor bugetare” deoarece o asemenea creștere a fondului de salarii pentru bugetari ar duce la reducerea cheltuielilor de investiții.

În finalul documentului, instituția condusă de Eugen Teodorovici le cere instituțiilor să ”dispună măsurile pe care le considerați necesare pentru încadrarea în prevederile trimestriale aprobate”.

Adresa Ministerului Finanțelor vine pe fondul creșterii semnificative a cheltuielilor cu salariile bugetarilor în 2019 din cauza legii salarizării unitare (care prevede creșteri în trepte până în 2021), dar și a majorării salariului minim, indicator în funcție de care sunt stabilite alte salarii și indemnizații.

În plus, numărul de bugetari a crescut constant din 2012, de când PSD a ajuns la guvernare.

Cheltuiala cu salariile bugetare aprobată prin legea bugetului de stat a crescut cu 17 miliarde de lei în acest an față de 2018, dar opoziția a susținut în repetate rânduri că alocarea prin buget nu e suficientă pentru a acoperi creșterile.

De remarcat că o prevedere din OUG 114 / 2018 (ordonanța lăcomiei) îi dă ministrului Finanțelor dreptul să aprobe lunar credite bugetare și credite de angajament pentru instituțiile de stat. Prevederea, introdusă de articolul 47, prin derogare de la Legea finanțelor publice, îi dă lui Eugen Teodorovici dreptul de a decide arbitrar să aloce bugete suplimentare unor instiutuții de stat, singura bază legală cerută fiind o ”fundamentare justificată”.





Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”