DOCUMENT Procurorii au clasat plângerea penală împotriva președintelui Iohannis, acuzat de promovarea de idei ostile față de comunitatea maghiară

DOCUMENT Procurorii au clasat plângerea penală împotriva președintelui Iohannis, acuzat de promovarea de idei ostile față de comunitatea maghiară

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte au clasat o plângere penală depusă de trei asociații care susțineau că președintele Klaus Iohannis a incitat la ură împotriva comunității maghiare în celebrul său discurs din 29 aprilie 2020, când a acuzat PSD că ”se luptă în birourile secrete din Parlament ca sa dea Ardealul ungurilor”.

”Apreciem că acest discurs public nu se circumscrie sferei ilicitului penal, respectiv că nu are caracterul unei fapte incriminate de art. 369 din Codul penal”, arată procurorii în ordonanța de clasare datată 9 iunie 2020.

Citește aici documentul integral

Procurorii arată în ordonanță că președintele a fost sancționat contravențional de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), dar fapta sa nu încalcă Codul penal pentru că nu există nici o incitare la ostilitate.

”Considerăm că unele elemente ale discursului supus analizei depășesc limitele dreptului la liberă exprimare (chiar în forma acceptată a criticii dure). În consecință, în ansamblul său, inclusiv prin ton, poate fi calificate ca un hate speech, raportat la care CNCD a considerat că îndeplinește condițiile și prezintă gravitatea contravenției. Niciuna dintre părțile mesajului nu atinge însă sfera ilicitului penal, deoarece constituie opinii proprii. Nu se poate decela o incitare propriu zisă, respectiv afirmații care să trimită la ideea că vorbitorul, aparent ostil unor categorii determinate de persoane, ar cere publicului să fie la rândul său ostil”, arată procurorii.

Sesizările legate de discursul președintelui au fost depuse de Asociația EMNT Cluj Napoca, Asociația Siculitas Târgu Mureș și Fundația Szekler Monitor Gheorgheni, după ce Iohannis a criticat într-o declarație de presă adoptarea tacită în Camera Deputaților a unui proiect UDMR pentru acordarea autonomiei pentru Ținutul Secuiesc. Proiectul a fost picat imediat de Senat.

Discursul integral al președintelui Iohannis:

Jó napot kívánok, PSD!

Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României! În timp ce noi, eu, Guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca sa dea Ardealul ungurilor.

Jó napot, Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orbán, în schimbul acestei înțelegeri? Vedeţi, dragi români, asta înseamnă o majoritate toxică, majoritatea toxică pesedistă. De aceea, dragii mei, se înțelege acum poate mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca problemele importante ale națiunii să fie hotărâte de PSD. Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică pesedistă să hotărască împotriva României și împotriva românilor. Este inadmisibil așa ceva și, până sunt eu Preşedintele României, o astfel de lege nu va exista!”

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fosta țiitoare a lui Dragnea s-a combinat cu fostul patron de la Sensiblu

2 VIDEO Priviți, soldații ucraineni folosesc obuzierele italiene FH70, dar trag cu muniție produsă în Finlanda!

3 ULTIMA ORĂ E disperare mare! / Rusia scoate din depozitele armatei și prima generaţie a lui T-80!

4 VIDEO „Nu mai are fiere, splină, o parte din ficat, coastele i-au pătruns în plămâni” / Patru polițiști de la SAS, reținuți după ce au bătut un bărbat c…

5 Hopa! Soldații ruși și-au creat pe Telegram o „scorbură” pe care Kremlinul nu o poate controla