DOCUMENT Programul "Anghel Saligny" a fost aprobat de Guvern: Ce impact bugetar va avea programul care a aruncat în aer Coaliția

DOCUMENT Programul "Anghel Saligny" a fost aprobat de Guvern: Ce impact bugetar va avea programul care a aruncat în aer Coaliția

Un singur act s-a aflat vineri pe agenda publică a Guvernului: adoptarea prin Ordonanță de urgență a programului național de dezvoltare Anghel Saligny, în valoare de 10 miliarde de euro, care a aruncat în aer Coaliția de Guvernare. În nota de fundamentare la proiectul afișat de Guvernul Cîțu se arată și impactul bugetar: un minus de 26 miliarde de lei credite bugetare, în perioada 2022-2025, pe care Guvernul speră să-l compenseze prin creșterea veniturilor din implementarea 'e-facturare', programul de facturare electronică, scrie Hotnews .
UPDATE 16:50 Proiectul a fost aprobat de Guvern

Ședința de Guvern convocată vineri de premierul Cîțu, la care miniștrii USR-PLUS au anunțat că nu vin, solicitându-i acestuia demisia, are un singur act pe ordinea de zi: Ordonanța de urgență pentru adoptarea "Anghel Saligny", un nou program de tipul PNDL care prevede un buget de peste 50 miliarde de lei, în perioada 2021-2028, prin care primarii să facă investiții pentru dezvoltarea comunităților locale.


Proiectul de ordonanță de urgență a fost lansat în dezbatere publică în data de 11 august, și în aceeași zi a avut loc o ședință de Guvern în care acesta a fost dezbătut în primă lectură.

Impactul bugetar negativ: Minus de 26 miliarde de lei în perioada 2022-2025


Spre deosebire de proiectele care au fost anterior în consultare publică, de această dată în nota de fundamentare se precizează și ce impact bugetar este estimat: 26 miliarde de euro în perioada 2022-2025, media următorilor 5 ani după anul curent fiind un minus de 7 miliarde de lei.

Ministrul interimar al Justiţiei, Lucian Bode, a schimbat-o vineri dimineaţă din funcţie pe şefa Direcţiei de avizare a actelor normative din minister, Raluca Spoeală, decizia având legătură cu faptul că MJ nu a avizat ordonanţa de urgenţă privind Programul "Anghel Saligny", au declarat pentru News.ro surse din minister. Stelian Ion, demis de Florin Cîțu pe motiv că a refuzat să avizeze proiectul, a reacționat spunând că această decizie arată că premierul "folosește aceleași metode abuzive pe care le foloseau odinioară cei pe care atâta i-a criticat public".

Încă de joi seară, de la preluarea mandatului, Bode a anunțat că prima sa urgență va fi avizarea actului normativ privind programul "Anghel Saligny", în valoare de 10 miliarde de euro: "Procedura de avizare a unui act normativ este de natură tehnică și așa trebuie să rămână. Ministerul Justiției trebuie să se pronunțe strict pe legalitatea actelor. Despre oportunitatea unui program guvernamental sau a unei măsuri, deciziile sunt luate atunci când construiești programul de guvernare, când stabilești politicile publice sau direcțiile de acțiune".

Vineri dimineață, Lucian Bode a susținut că sunt îndeplinite toate condițiile legale pentru ca OUG privind programul "Anghel Saligny" să intre în ședința de guvern de la ora 16.00, iar Ministerul Justiției nu a constatat probleme de nelegalitate, așa cum spunea Stelian Ion, ci doar "observații tehnice și chestiuni de procedură".

Reamintim că premierul Florin Cîțu a încercat să adopte miercuri OUG privind PNDL 3 introducând-o pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de guvern, fără avizul Ministerului Justiţiei. Ședința de guvern a fost suspendată și programată apoi pentru ora 19:00, însă miniștrii USR-PLUS au refuzat să participe. La finalul zilei, Cîţu a anunţat revocarea lui Stelian Ion de la Justiţie, spunând că nu va accepta în guvern "miniştri care să se opună dezvoltării României".

Joi, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a lui Stelian Ion din funcția de ministru al Justiției, iar ministrul de Interne, Lucian Bode, a fost numit interimar la Justiție.

USR-PLUS a anunțat joi inițierea unei moțiuni de cenzură și îi cheamă alături pe "toți parlamentarii responsabili și interesați ca această criză politică declanșată de un prim-ministru iresponsabil să dureze cât mai puțin". Reprezentanții USR-PLUS mai spun că moțiunea poate fi evitată doar dacă Florin Cîțu își dă demisia de onoare sau coaliția îi retrage sprijinul politic. Liderul grupului USR-PLUS Ionuț Moșteanu a anunțat că USR-PLUS negociază cu AUR pentru depunerea moțiunii.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria