DOCUMENT Raport al Departamentului de Stat: Rusia joacă rolul central în răspândirea dezinformărilor legate de coronavirus. Cei cinci vectori de fake-news utilizați de Kremlin

DOCUMENT Raport al Departamentului de Stat: Rusia joacă rolul central în răspândirea dezinformărilor legate de coronavirus. Cei cinci vectori de fake-news utilizați de Kremlin

The Global Engagement Center (GEC), divizia Departamentului american de Stat dedicată contracarării campaniilor de dezinformare, a publicat joi un raport care demonstrează rolul central jucat de Rusia în propagarea știrilor false care urmăresc scăderea încrederii cetățenilor în autorități în perioada pandemiei.

Raportul arată care sunt cei cinci piloni pe care se sprijină campaniile de dezinformare ale Rusiei:

– comunicarea oficială guvernamentală a Rusiei
– presa de stat (online, print, TV, în diferite limbi de circulație internațională sau regională, în funcție de interesele Rusiei, dar și institutele și centrele culturale deschise de Rusia în diferite țări)
– sursele proxy (site-uri controlate indirect de guvernul sau serviciile secrete din Rusia, dar fără o asumare a apartenenței, plus publicații străine care preiau cu intenție sau fără intenție narativele Rusiei)
– transformarea Social Media în armă comunicațională (campanii care subminează încrederea cetățenilor în instituții, amplificarea protestelor și a nemulțumirilor din societățile occidentale, deturnarea dezbaterilor din societate și transformarea loc în conflicte)
– operațiunile cibernetice (operațiunile hackerilor care sparg diverse conturi și apoi publică informațiile, clonarea de site-uri, atacuri asupra site-urilor care reprezintă surse obiective de informații)

Raportul arată că Rusia reușește o combinare a celor cinci direcții de manipulare, ceea ce duce la apariția unui efect de multiplicare mediatică și în social media, cu efecte majore asupra societăților vizate.

Departamentul de Stat a realizat și profilul a șapte site-uri proxy, controlate indirect de Rusia, care duc campanii constante de dezinformare și manipulare în SUA și Europa: SouthFront, Katehon, Geopolitica.ru, The Strategic Culture Foundation, New Eastern Outlook, Global Research și News Front.

Unul dintre acestea, Geopolitica.ru, este inspirat din opera ideologului Aleksandr Dughin, care a vizitat în mai multe rânduri Bucureștiul și consideră că România ar trebui să intre sub controlul Rusiei.

Citește aici Raportul integral al Global Engagement Center

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Nunta odraslei interlopului Nuțu Cămătaru, „udată” cu grămezi de bani de Cosmin Olăroiu și Codin Maticiuc

2 Au scos de la naftalină vechile rachete sovietice! / Semne evidente că Rusia gâfâie pe frontul din Ucraina

3 Dmitri Medvedev ar fi încercat să se sinucidă? Presa din Ucraina susține că s-ar fi găsit și mai multe bilețele de adio

4 Profa sexy, promovată de PSD inspector școlar în Arad. Vine de la un liceu unde un singur elev a luat Bacul

5 ULTIMA ORĂ Panică la Gazprom! / Americanii au întrecut Rusia în exportul de gaz către Europa, pentru prima oară în istorie