Document-ȘOC! Dovada că NU mai au bani! Ce dobânzi plătiți, nenorociților, dacă e nevoie să apelați la Fondul de rezervă al Guvernului?

Document-ȘOC! Dovada că NU mai au bani! Ce dobânzi plătiți, nenorociților, dacă e nevoie să apelați la Fondul de rezervă al Guvernului?

Document-ȘOC! Dovada că NU mai au bani! Ce dobânzi plătiți, nenorociților, dacă e nevoie să apelați la Fondul de rezervă al Guvernului? Guvernul a aprobat transferul a 100 de milioane de lei, din Fondul de rezervă pe care îl are la dispoziție, către Ministerul Finanțelor, banii urmând să fie folosiți pentru achitarea dobânzilor la datoria publică, dezvăluie  Profit.ro .

Contactat de Profit.ro  pentru a lămuri situația acestui transfer, Ministerul Finanțelor nu a răspuns până la momentul publicării acestui articol. Chiar dacă Ministerul Finanțelor nu a clarificat de ce a luat banii, situația finanțelor statului și nivelul sumei de 100 de milioane de lei nu susțin ipoteza unor probleme în ce privește plata dobânzilor.

Operațiunea a fost aprobată de Guvern săptămâna trecută. Documentul cu hotărârea de Guvern pentru transferul banilor la Finanțe poate fi văzută aici Pentru anul în curs, în buget sunt prevăzute fonduri de 12,1 miliarde de lei pentru plata dobânzilor, iar 100 de milioane de lei ar reprezenta doar 0,82% din această sumă. 

Dobânzile la care se împrumută statul se află în creștere de mai mult timp, evoluția fiind determinată în mare măsură de contextul extern, dar și de factori interni, cum ar fi lipsa de disciplină fiscală a statului. 

În ultimele două luni ale anului, Ministerul Finanțelor va împrumuta 13,8 miliarde de lei, în medie 6,9 miliarde de lei pe lună. Pentru întreg anul, Finanțele au un necesar total de împrumut de 72 miliarde de lei, din care au atras deja împrumuturi de 59,2 miliarde de lei, sumă care include și 4,6 miliarde de euro prin emisiuni de eurobonduri pe piețele externe.



Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro