Document/Curtea Supremă a publicat motivarea la condamnarea lui Dragnea. Ar fi putut să-i dea mai mult!

Document/Curtea Supremă a publicat motivarea la condamnarea lui Dragnea. Ar fi putut să-i dea mai mult!

Cuantumul pedepsei de 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru fostul lider PSD Liviu Dragnea este suficient şi proporţional, în raport cu circumstanţele reale şi personale, asigurând realizarea scopurilor pedepsei, de coerciţie, prevenţie şi cel educativ, dându-i posibilitatea unei schimbări de atitudine, precizează judecătorii Instanţei supreme în motivarea condamnării fostului preşedinte al Camerei Deputaţilor, citată de Agerpres.

"Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Completul de 5 Judecători, în majoritate, în procesul de reanaliză efectivă a criteriilor de individualizare judiciară prevăzute în art. 72 din Codul penal 1969, consideră cuantumul pedepsei de 3 ani şi 6 luni ca fiind suficient şi proporţional, în raport cu circumstanţele reale şi personale ale inculpatului, asigurând realizarea scopurilor pedepsei, de coerciţie, prevenţie şi cel educativ, dându-i posibilitatea unei schimbări de atitudine şi raportare la valorile sociale afectate prin fapta comisă, respectiv încrederea în instituţiile publice şi relaţiile de serviciu, în conştientizarea consecinţelor unei infracţiuni de serviciu, din perspectiva funcţiei deţinute, neimpunându-se majorarea acestuia", se precizează în motivare.

Totodată, instanţa de apel, în majoritate, a constatat că, în raport de cuantumul pedepsei rezultante de 3 ani şi 6 luni închisoare, "privarea de libertate constituie singura modalitate legală de executare a pedepsei care este aptă să conducă la îndeplinirea concretă a funcţiilor sancţiunii aplicate".

Magistratii arata ca infractiunea pentru care a fost gasit vinovat Dragnea, instigare la abuz in serviciu, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani.

„Functia de presedinte CJ, agravanta”

"Astfel, cuantumul pedepsei stabilita de prima instanta inculpatului Dragnea Liviu a fost orientat spre minimul legal, pe de-o parte, in raport cu gradul de pericol social concret al faptei comise, circumstantele factuale retinute, modalitatea de comitere fiind, prin indemn, direct, personal, care a dat continut formei de participatie a instigarii, agravata de calitatea functiei detinuta de acesta, respectiv presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, afectandu-se increderea functionarilor publici in raporturile de serviciu, precum si cele interinstitutionale.

Pe de alta parte, de la data comiterii infractiunii, anul 2008, si pana la data judecarii cauzei cu caracter definitiv, a trecut un interval de timp de 11 ani, reactia sociala atenuandu-se odata cu trecerea timpului, potrivit si criteriilor statuate de instanta de contencios european, cauza Letellier contra Frantei, cuantumul relativ redus al despagubirilor civile, precum si circumstantele personale ale inculpatului, cunoscut cu o condamnare anterioara (condamnat la o pedeapsa de 2 ani inchisoare cu suspendare conditionata)," explica judecatorii.

Asadar, aici, magistratii au facut trimitere la prima sentinta primita de Dragnea in dosarul Refedendumului, in care a fost condmanat la 2 ani de inchisoare cu suspendare.

Ei au aratat ca prima instanta a contopit pedeapsa de 3 ani si 6 luni din acest caz, cu cea de 2 ani de inchisoare cu suspendare primita in 2016, iar Liviu Dragnea a fost condamnat la pedeapsa cea mai grea, de 3 ani si 6 luni.

„Instanta de apel, in majoritate constata, ca in raport de cuantumul pedepsei rezultante de 3 ani si 6 luni inchisoare, privarea de libertate constituie singura modalitate legala de executare a pedepsei care este apta sa conduca la indeplinirea concreta a functiilor sanctiunii aplicate," motiveaza Inalta Curte.

Pe 27 mai, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat, definitiv, pe Liviu Dragnea, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman



Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...