DOCUMENT/DOVADA că Tobă a MINȚIT pentru a-l ACOPERI pe Jegul Oprea!

DOCUMENT/DOVADA că Tobă a MINȚIT pentru a-l ACOPERI pe Jegul Oprea!

Procesul verbal al percheziției efectuate în ianuarie la sediul DIPI - serviciul secret al Ministerului de Interne - demonstrează că  Petre Tobă a mințit, săptămâna trecută, când a declarat că nu a putut ordona o anchetă administrativă deoarece procurorii DNA ridicaseră actele originale ale DIPI, dezvăluie  Pressone .

În realitate, aceste documente există în sediul DIPI, deoarece DNA a luat doar cópii.

PressOne a intrat în posesia acestui proces verbal, care confirmă că decizia lui Petre Tobă de a nu dispune o cercetare asupra cheltuielilor DIPI a reprezentat o tentativă de a-l proteja pe Gabriel Oprea, predecesorul său în funcție. 

În rechizitoriul prin care DNA i-a trimis în judecată pe fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, pe fostul șef al DIPI Gheorghe Nicolae, alături de trei angajați ai serviciului secret, procurorii susţin că ofiţerii DIPI ar fi încercat să distrugă o serie de documente care priveau cheltuielile ilegale ale acestui Departament.

Actualul ministru, Petre Tobă, a fost informat asupra situaţiei încă din data de 18 ianuarie 2016.

"Deşi ministrul în funcţie (Petre Tobă – n.r.) a luat cunoştinţă de producerea pagubelor menţionate în raport, având obligaţia să dispună cercetarea administrativă, nu şi-a îndeplinit această obligaţie până în prezent (n.r. – 10 mai 2016)", se precizează în rechizitoriu.

După apariţia în presă a informaţiilor potrivit cărora ministrul nu a luat nici o măsură, deşi ştia despre neregulile de la DIPI, Petre Tobă a declarat în 12 mai, pentru agenţia Mediafax, că cercetarea internă nu s-a putut face deoarece"documentele care atestau folosirea banilor au fost ridicate de DNA".

Această declarație era o reacție la acuzațiile din presă potrivit cărora decizia de a nu dispune un control intern la DIPI îl proteja pe predecesorul său, Gabriel Oprea. De altfel, Petre Tobă a fost numit şef al Poliţiei Române după ce Oprea a devenit ministru de Interne.

"Nu am făcut niciodată comentarii privind cauzele penale şi nu o voi face nici acum. O singură precizare cred că se impune, şi anume că, la 18 ianuarie, când mi-a fost prezentat raportul Comisiei de control privind fondurile operative, ancheta penală fusese deja începută. De altfel, la data de 14 ianuarie a.c. a avut loc o percheziţie a DNA la sediul DIPI, în urma căreia s-au ridicat toate documentele relevante privind utilizarea acestor fonduri. În aceste condiţii, cercetarea administrativă nu s-ar fi putut desfăşura. Precizez că nu am avut nicio calitate în dosar şi că MAI a sprijinit ancheta procurorilor", a mai declarat Tobă pentru Mediafax în data de 12 mai.

În realitate, lucrurile stau diferit. La data de 14 ianuarie 2016 a avut loc, într-adevăr, o percheziţie la sediul DIPI, însă procurorii nu au ridicat niciun document original, ci numai cópii.

PressOne a intrat în posesia procesului verbal al percheziției, care a fost efectuată de un procuror și de şase ofiţeri de poliţie judiciară, toți din cadrul DNA.

Potrivit acestui document, de la sediul DIPI au fost ridicate 1.138 de file secrete şi neclasificate, care au fost depuse în copie la dosarul 20/P/2016. Toate cele 1.138 de file ridicate au fost cópii ale documentelor originale, aşa cum reiese din facsimilul de mai jos. 

Potrivit DNA, ministrul Tobă avea soluţia legală pentru a controla fondurile operative ale DIPI. Procurorii invocă un Ordin al MAI, cu numărul 0066/2011, care permite constituirea unei comisii de control, nominalizarea aparţinând ministrului de Interne. 

Dosarul Oprea în date

4-5 ianuarie 2016. Trei ofiţeri DIPI, care au primit statut de martor ameninţat şi protejarea datelor de identitate, depun o serie de denunţuri la DNA.

9 ianuarie 2016. Procurorii DNA încep urmărirea penală in rem în dosarul 20/P/2016, privind abuzuri financiare comise de angajaţi ai serviciului secret al MAI.

14 ianuarie 2016. Un procuror și şase ofiţeri de poliţie judiciară, toți de la DNA, descind la sediul DIPI, de unde ridică 1138 de file secrete şi neclasificate, pe care le depun la dosarul 20/P/2016. Toate cele 1138 de file ridicate în urma percheziţiei sunt cópii ale documentelor originale.

18 ianuarie 2016. Ministrul Petre Tobă este informat despre situaţia deturnărilor de fonduri de la DIPI, însă nu cere declanșarea unei anchete administrative.

8 februarie şi 29 februarie 2016. Sunt formulate învinuiri in personam faţă de Gabriel Oprea - fost vicepremier şi ministru de Interne, Gheorghe Nicolae - şef al DIPI, Nelu Zărnică – adjunct al șefului DIPI, precum și față de ofițerii Gabriel Nicolae Pavel și Marian Dănuţ Iacob; cei cinci căpătă statut de inculpat pentru infracţiunile de abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, deturnare de fonduri şi deturnare de fonduri în formă continuată.

10 mai 2016. Gabriel Oprea, Gheorghe Nicolae, Nelu Zărnică, Gabriel Nicolae Pavel şi Marian Dănuţ Iacob sunt trimişi în judecată.

11 mai 2016. Presa scrie că, la sfârşitul anului 2015 şi începutul anului 2016, fostul şef al DIPI Gheorghe Nicolae le-a cerut subordonaţilor săi să acopere şi să distrugă o serie de documente care arătau că o parte din banii pentru operaţiuni speciale fuseseră deturnaţi.

12 mai 2016. Petre Tobă declară pentru Mediafax că nu a putut dispune efectuarea unei anchete administrative la DIPI pe motiv că DNA ridicase toate documentele la percheziţia din 14 ianuarie.



Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…