DOCUMENT/Mariane, ăsta e SCRISUL TĂU?

DOCUMENT/Mariane, ăsta e SCRISUL TĂU?

Într-o publicaţie din tulburii ani '90 apare un angajament de colaborator cu organele de Securitate semnat de liderul de atunci al studenţilor, Marian Munteanu. În contextul candidaturii sale la Primăria Capitalei din partea PNL (între timp retrasă) şi a cererii trimise de conducerea liberală către CNSAS pentru a verifica legăturile lui Marian Munteanu cu Securitatea, republicăm ca atare acest document, fără a putea proba autenticitatea lui.

Documentul apare în revista "Revanşa", al cărui director era Nica Leon, în nr 11, anul II, din anul 1991. El este postat pe ultima pagină, alături de un articol cu titlul "Marian Munteanu este manipulat!". Documentul are legenda: "Datorită bunavoinţei unor cititori constanţi şi serioşi am primit la redacţie facsimilul reprodus mai jos. O fi de la Berevoieşti?" 

Având în vedere şi calitatea la care se tipăreau ziarele în acea vreme, documentul este greu lizibil astăzi, la atâţia ani de atunci. Totuşi, din el se desluşeşte următorul text:

"Angajament

Subsemnatul Marian Munteanu

Nascut in data de 19.06.1962, fiul lui Vladimir si al Mariei, student la facultatea de Filologie, domiciliat in Bucuresti, strada Occidentului, nr 45, ma angajez sa sprijin in mod organizat si secret organele de securitate.

Ma angajez totodata ca in activitatea mea sa dau dovada de sinceritate si corectitudine, sa nu fac cunoscut nimanui, indiferent de gradul de rudenie sau prietenie, nimic in legatura cu aceasta activitate.

Datele pe care le voi furniza le voi semna cu numele de Ioan

29.(xi - greu inteligibil),1988 / Semnătura"

"Chitanta Lei 500

Am primit de la Grigore Constantin din departamentul Securitatii statului pentru sprijinul acordat"

Stelian Tănase nota recent despre una dintre "vulnerabilităţile" lui Marian Munteanu, din postura de candidat la alegerile locale: " Va fi intrebat dacă a avut legături cu Securitatea înainte de 1989 !? E șantajabil!? A semnat sau nu un angajament de informator în anii 80 !? În timpul protestelor din Piața Universității – la care am participat zi de zi, umăr la umăr cu  Marian Munteanu, am văzut ca redactor sef al revistei 22 al GDS copia xeroxată a unui asemenea document dar l-am pus pe seama unei făcături a SRI-ului condus de Virgil Măgureanu și l-am ignorat. Era normal ca FSN-iștii să ne atace cu orice. Inclusiv cu un document fals. Acum insă, după 25 de ani, lucrurile trebuie lămurite –  înainte ca lumea să se ducă la urne în iunie"

Într-adevăr, considerăm că toate aceste lucruri trebuie clarificate cât mai curând. De menţionat că chiar dacă CNSAS va prezenta, în timp util (până la expirarea termenului de depunere a candidaturilor la alegerile locale), documente privind colaborarea lui Marian Munteanu cu Securitatea, o decizie finală de turnător şi de colaborator al Securităţii nu se poate da decât de instanţă, pe baza unui proces de lungă durată.




Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...