DOCUMENTAR: 125 de ani de la naşterea fizicianului Horia Hulubei (15 noiembrie)

DOCUMENTAR: 125 de ani de la naşterea fizicianului Horia Hulubei (15 noiembrie)

Horia Hulubei, fizician, a fost membru corespondent (26 mai 1937) şi membru titular (27 mai 1946; 2 iulie 1955) al Academiei Române, preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Matematice şi Fizice a Academiei Române (1963-1965), preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Fizice a Academiei Române (1965-1972).

S-a născut la 15 noiembrie 1896 la Iaşi, unde a absolvit studiile elementare şi secundare. A urmat cursurile liceului internat din Iaşi. În anul 1916 s-a înscris la Facultatea de Ştiinţe din Iaşi, secţia Fizică şi Chimie. Dar, în acelaşi an, şi-a întrerupt studiile, fiind trimis pe front cu gradul de sublocotenent. A participat ca infanterist la bătălia de la Mărăşeşti.

HORIA HULUBEI - 1957

Foto: (c)MIRCEA KESSLER/AGERPRES FOTO/ARHIVA


La iniţiativa şefului misiunii militare franceze, Generalul Berthelot, Horia Hulubei a fost trimis în Franţa, unde a fost pregătit şi a participat ca pilot de vânătoare la bătăliile aeriene de pe frontul de Vest, fiind rănit. A fost decorat cu Ordinul Legiunea de Onoare.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Se coace debarcarea? / Un înalt oficial de la Kremlin ar fi contactat spionajul occidental şi s-ar fi oferit să ajute la oprirea războiului d…

2 Fost şef al spionajului rusesc, reţinut în timp ce încerca să se alăture trupelor ruseşti din Herson

3 Noi amănunte despre puciul de la Kremlin. Putin răscolește după trădători...

4 Probleme în paradis? Ce dezvăluiri face Vitali Klitschko

5 Foarte interesante amănunte!