Document/„Domnul Mouratoglou și doamna Gohier au verificat suplimentele”/Se adeverește că Simona Halep a făcut greșeala vieții lăsându-se total în mâna lui Mouratoglou

Document/„Domnul Mouratoglou și doamna Gohier au verificat suplimentele”/Se adeverește că Simona Halep a făcut greșeala vieții lăsându-se total în mâna lui Mouratoglou

Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA) a explicat joi decizia tribunalului Sport Resolutions de a o suspenda 4 ani pe Simona Halep și a dezvăluit numele persoanei care a recomandat suplimentul contaminat, cel pe care fosta lideră WTA dă vina pentru testul pozitiv cu roxadustat de la US Open 2022.

Simona HalepFoto: lev radin / Alamy / Alamy / Profimedia

Fizioterapeuta Candice Gohier (Academia Mouratoglou) i-a recomandat Simonei Halep suplimentul contaminat

ITIA a publicat un document de 126 de pagini în care prezintă acuzațiile aduse Simonei și modul în care s-a apărat sportiva la audierea de la Londra (28, 29 iunie).

„Halep susține că prezența roxadustatului în organismul ei a fost cauzată de o contaminare cu un supliment de colagen pe care l-a folosit în finalul lunii august 2022, despre care spune că nu ar fi putut fi suspectat în mod rezonabil de ea sau oricine din echipa ei”, se arată în comunicatul ITIA.

Suplimentul de colagen (Keto MCT) i-a fost recomandat Simonei Halep de către Candice Gohier de la Academia Mouratoglou. Este vorba despre primul fizioterapeut străin din cariera dublei câștigătoare de Grand Slam. Gohier i-a luat locul lui Theo Cercel în echipa Simonei.

​„Pe 17 august, Simona Halep s-a retras de la turneul din Cincinnati cu o accidentare la coapsa dreaptă, dar avea în continuare speranțe mari pentru US Open. În acel moment, fizioterapeuta ei, Candice Gohier, i-a recomandat să adauge un supliment de colagen în nutriția ei, având în vedere că nu lua unul.

„Domnul Mouratoglou și doamna Gohier au verificat suplimentele”

„În luna august 2022, doamna Halep, domnul Mouratoglou și doamna Gohier au revizuit suplimentele nutriționale ale doamnei Halep. Ea și domnul Mouratoglou au recomandat înlocuitori pentru unele dintre suplimentele ei pentru că aveau prea mult zahăr. Doamna Gohier i-a cerut domnului Lefebvre opinia despre suplimente, iar acesta a recomandat trei suplimente deja menționate mai sus, inclusiv Keto MCT.

Doamna Gohier a trimis un mesaj text și a comandat produsele, care au ajuns în New York la 23 august 2022. Ea și domnul Mouratoglou le-au verificat și au fost de acord, produsele nu conțineau substanțe interzise și erau sigure pentru doamna Halep. Doamna Halep a folosit apoi Keto MCT timp de șase zile, între 23 și 28 august. Cele două declarații ale martorilor domnului Mouratoglou au confirmat implicarea sa în recomandarea de a înlocui suplimentele luate de doamna Halep”, se arată în motivarea tribunalului Sport Resolutions

Pe baza unei recomandări a lui Frederic Lefebvre (care era directorul departamentului de pregătire fizică de la Academia Mouratoglou), doamna Gohier i-a recomandat Simonei trei produse de la un furnizor, pentru a-i înlocui băutura cu electroliți, băutura de recuperare și „Keto MCT”. Halep nu auzise înainte de acele suplimente. A întrebat dacă Gohier le-a verificat și i s-a răspuns că da.

De asemenea, Halep și Gohier au verificat împreună recipientul și au observat că nu există nicio substanță interzistă pe lista de ingrediente. Halep a verificat și cu antrenorul Mouratoglou, care i-a spus că toate cele 3 produse sunt sigure de folosit, din moment ce pe etichetă nu erau listată nicio substanță interzisă și nu păreau să fie riscante.

Halep a fost conștientă de posibilitatea ca suplimentele să fie contaminate și s-a asigurat că produsele au fost verificate și recomandate de specialiști în domeniu. Toate cele 3 suplimente au fost comandate de Gohier pe 16 august 2022 și trimise direct de către distribuitor către Gohier în New York. Jucătoarea a început apoi să folosească cele 3 suplimente la mijlocul lunii august 2022.

Halep a luat Keto MCT timp de cinci zile, între marți (23 august) și duminică (28 august), lipsind doar miercuri (24 august) deoarece era o zi liberă de la antrenament și, în mod normal, nu a luat suplimente într-o zi în care nu se antrenează. Duminică (28 august) a fost ultima

zi în care a luat Keto MCT. Aceasta a fost ziua dinaintea primei sale zile la US Open, în care a pierdut în mod neașteptat”, se arată în motivarea ITIA.

  • Gohier este o fostă jucătoare de tenis de masă. A studiat la L'Institut de Formation en Masso-Kinésithérapie de Berck-sur-Mer (Franța), a fost angajată a Federației Franceze de Baschet timp de 2 ani și 4 luni și lucrează la Academia Mouratoglou din mai 2020.

„Încălcarea regulilor antidoping de către Simona Halep a fost intenționată”, spune ITIA

Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA) a publicat decizia integrală a tribunalului independent în cazul Simona Halep. Documentul a fost redactat acolo unde a fost necesar pentru a proteja informațiile personale de sănătate.

Decizia finală a tribunalului independent Sport Resolutions include:

„O concluzie conform căreia încălcarea regulilor antidoping de către jucător cu privire la roxadustat a fost intenționată;

O concluzie conform căreia panelul a concluzionat că „cel mai probabil” jucătorul a comis o încălcare a regulilor antidoping ca urmare a datelor sale din pașaportul biologic al sportivului.

O constatare conform căreia informațiile standard au fost împărtășite experților care fac parte din Unitatea independentă de pașapoarte biologice pentru sportiv a WADA și cunoștințele experților cu privire la identitatea jucătorului nu au afectat viziunea lor asupra datelor din pașaportul biologic al sportivului

O declarație din partea completului conform căreia 'doamna Halep cu siguranță nu este responsabilă pentru nicio întârziere în audierea și soluționarea acestui caz. Cu toate acestea, în ciuda protestelor repetate ale jucătorului în sens contrar, nici ITIA și nici altcineva nu este implicat'.

Decizia comisiei conform căreia circumstanțele agravante nu s-au aplicat în acest caz a fost de a sancționa jucătorul timp de patru ani, retrodatat de la începutul suspendării provizorii (7 octombrie 2022).

Contestațiile împotriva deciziei din cadrul Programului anti-doping de tenis sunt făcute la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) și toate detaliile și calendarele vor fi decise de către TAS”, precizează ITIA.

De știut:

  • Vestea că Simona Halep a fost suspendată provizoriu pentru dopaj a apărut vineri, 21 octombrie 2022.
  • Cazul Simonei a fost judecat de către Sport Resolutions, tribunal independent din Londra care gestionează dosarele de dopaj din sportul alb.
  • Simona mai are o singură cale de atac: Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.


Citește și:

populare
astăzi

1 Citiți, ca să vedeți pe mâinile cui a ajuns România!

2 „Parcă am fi coafeze” / Profesoară, oripilată de cadourile pe care le fac părinții de Sărbători

3 Apropo de războiul din Ucraina, sâmbătă seara, în Târgul de Crăciun din București aveai senzația că ești la Kiev...

4 Cine este interlopul român care l-a transformat pe polițistul care îl păzea în propriul angajat. Apoi, l-a turnat

5 Președintele Bulgariei / Condițiile Austriei pentru primirea României și Bulgariei în „Air Schengen”, inacceptabile