Documente clasificate ale SUA scurse pe internet. Reacția Kremlinului: există tendinţa de a învinovăţi Rusia pentru orice

Documente clasificate ale SUA scurse pe internet. Reacția Kremlinului: există tendinţa de a învinovăţi Rusia pentru orice

Întrebat luni dacă Moscova s-ar putea afla în spatele scurgerii documentelor clasificate ale SUA, purtătorul de cuvânt al Kremlinul a spus că există tendinţa generală de a învinovăţi Rusia pentru orice, transmite Reuters.

Peskov nu a dorit să comenteze cu privire la documentele clasificate ale SUA FOTO PROFIMEDIA

Un fost ofiţer CIA a spus că este extrem de probabil ca Moscova să fi orchestrat scurgerea de informaţii cu privire la invazia Ucrainei, dar și alte documente, pentru a semăna confuzie şi potenţiale divizări între Washington şi aliaţii săi.

Unii experţi în securitate naţională şi oficialităţi din SUA sunt de părere că amploarea subiectelor tratate în documente - evaluări şi rapoarte ale serviciilor de informaţii americane în legătură cu războiul din Ucraina, China, Orientul Mijlociu şi Africa - sugerează că informaţiile s-au scurs de la un american mai degrabă decât de la cineva dintr-o ţară aliată, dar nu exclud posibilitatea ca în spatele acestei acţiuni să se afle actori pro-ruşi.

Întrebat despre acuzaţia că Rusia ar putea avea un rol, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns: ''Nu pot comenta pe acest subiect în vreun fel. Voi şi eu ştim că există în realitate o tendinţă de a învinovăţi întotdeauna Rusia pentru orice. Aceasta este, în general, o boală''.

În legătură cu ideea că Washingtonul l-ar fi spionat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, Peskov, care a calificat scurgerile de informaţii ''destul de interesante'', a spus că această posibilitate nu poate fi exclusă.

În ceea ce privește vizita efectuată de preşedintele francez Emmanuel Macron în China, săptămâna trecută, el a spus că este greu de imaginat ca Franţa să joace un rol de mediator, întrucât Parisul sprijină una dintre părţile aflate în conflict.

Pe de altă parte, potrivit reprezentantului Kremlinului, China are tot dreptul de a răspunde la ceea ce el a numit ''provocări'' şi de a desfăşura exerciţii militare în jurul Taiwanului.

China a finalizat exercițiile militare în jurul Taiwanului

China a anunţat luni că "a finalizat cu succes" exerciţiile militare din jurul Taiwanului care au început sâmbătă ca răspuns la întâlnirea de miercurea trecută din California dintre preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen şi preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, Kevin McCarthy, transmite EFE.

Teatrul de Operaţii de Est al Armatei Chineze a informat pe contul său de pe reţeaua de socializare Wechat că "şi-a testat cu scrupulozitate, în condiţii reale de luptă, forţele" armate, care au realizat "diverse sarcini de pregătire de luptă".

În ultima zi, manevrele s-au concentrat pe simularea unei "blocade maritime" a insulei, a informat Ministerul Apărării chinez pe site-ul său.

Numeroase distrugătoare şi fregate au efectuat misiuni de patrulare şi simulări de luptă şi au repetat atacuri asupra navelor ostile care se retrag, a informat postul de stat CCTV.

Navele militare chineze au operat în nord-vestul, sud-vestul şi estul Taiwanului, a menţionat postul de televiziune citat.

La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe din Taiwan a condamnat luni "cu fermitate" manevrele Chinei, pe care le-a descris drept "provocatoare".

China a început sâmbătă, pentru trei zile, exerciţii militare în jurul insulei, la o zi după ce preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen a revenit dintr-o scurtă vizită în SUA. Tsai Ing-wen s-a întâlnit cu liderul Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Kevin McCarthy, provocând iritare la Beijing, ca de fiecare dată când au loc întâlniri între oficiali taiwanezi şi americani, scrie Agerpres .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...