Documentele de interes public, afișate pe paginile de internet ale ministerelor

Documentele de interes public, afișate pe paginile de internet ale ministerelor

Ministerele s-au conformat Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public în ceea ce privește publicarea documentelor obligatorii a fi afișate din oficiu, a informat, vineri, Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC).

"Actualizarea informațiilor lipsă a fost coordonată de actuala conducere a celor 22 de ministere din Guvernul României, urmând ca rapoartele aferente anului 2015 să fie publicate în cursul lunii martie 2016. Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic, urmărind procesul de actualizare a informațiilor obligatorii a fi afișate din oficiu, a observat că cele mai mari dificultăți de conformare le au ministerele în ceea ce privește întocmirea: Buletinului informativ anual aferent Legii nr. 544/2001 respectiv a Listei cuprinzând categoriile de documente produse/gestionate", se arată într-un comunicat transmis de MCPDC.

Ministerul anunță că va contribui la creșterea transparenței guvernamentale dedicându-se inclusiv lucrului la nivelul ministerelor pentru punerea în aplicare a prevederilor minimale ale legii, "o revenire la verificarea acestor obligații prevăzute de lege fiind la fel de necesară ca și dezvoltarea de platforme și sisteme online privind accesul la informații de interes public".

Monitorizarea MCPDC pentru verificarea actualizării, de către ministere, a gradului de conformare cu prevederile minimale menționate în cadrul legal a fost realizată în perioada 1-18 februarie. În paralel, MCPDC are în pregătire un demers în vederea standardizării și afișării acestor seturi de date.

Aproximativ 130 de indicatori lipsă au fost identificați în analiza realizată de MCPDC la preluarea mandatului. Peste 120 dintre acești indicatori au fost remediați, a anunțat ministerul.

"Acțiuni similare vor continua la nivelul ministerelor și la nivelul altor autorități ale administrației publice locale până la practicarea unei guvernări transparente la toate nivelurile", se mai arată în comunicat.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...