Documentul final al Strategiei Energetice a României 2016-2030 va fi publicat în jurul datei de 15 septembrie 2016 (minister)

Documentul final al Strategiei Energetice a României 2016-2030 va fi publicat în jurul datei de 15 septembrie 2016 (minister)

Documentul final al Strategiei Energetice a României 2016-2030, cu perspectiva anului 2050, va fi publicat în jurul datei de 15 septembrie 2016, prin armonizarea aspectelor analizei calitative cu datele obișnuite prin modelare matematică macroeconomică, în cadrul analizei cantitative a sectorului energetic național, a anunțat, marți, Ministerul Energiei.

Instituția a lansat spre consultare publică rapoartele sesiunilor de lucru din cadrul procesului de elaborare a Strategiei Energetice a României 2016-2030, cu perspectiva anului 2050, iar cei interesați pot depune, până la data de 31 mai 2016, sugestii, opinii și recomandări prin intermediul formularului pus la dispoziție pe pagina de Internet a Ministerului Energiei, în secțiunea Strategie Energetică. Acestea vor fi luate în considerare în elaborarea documentului integrat de analiză calitativă a sectorului energetic românesc.

"Este un exercițiu de transparență totală, în care rapoartele ce stau la baza viitoarei Strategii Energetice Naționale sunt disponibile încă din momentul elaborării strategiei și, mai mult decât atât, cei care sunt interesați pot să își spună opinia deschis și direct. Este un exercițiu necesar deoarece Strategia Energetică Națională nu aparține cuiva anume, unui grup sau unei persoane, ci aparține întregului domeniu energetic și cei care evită să se implice pierd ocazia de a contribui la dezvoltarea energeticii românești în perioada care urmează.

Știu că există voci care contestă direcții și idei și tocmai din acest motiv vrem să îi avem pe toți cei interesați implicați în procesul de redactare a acestui document important. E o premieră, dar sper că acest mod de a consulta specialiștii și de a le oferi ocazia pentru a se exprima va deveni o obișnuință în actul administrativ. Vă reamintesc faptul că până acum la lucrările Strategiei Energetice Naționale au participat peste 300 de specialiști, fapt nemaiîntâlnit și sper că această consultare publică să crească numărul lor', a declarat Victor Grigorescu, ministrul Energiei.

Ministerul Energiei dorește ca procesul de elaborare a Strategiei Energetice a României să fie unul cât mai transparent și e deschis la a primi sugestii, opinii și recomandări pertinente care pot fi integrate în documentul final al Strategiei.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei, rapoartele celor cinci sesiuni de lucru, care s-au desfășurat în perioada 9 martie — 14 aprilie 2016, integrează informațiile obișnuite în urma procesului consultativ din cadrul etapei de analiză calitativă a sectorului energetic românesc, însumând propunerile a circa 300 de specialiști care au participat la sesiunile de lucru. Prin aceste documente se trasează tendințele de dezvoltare și restricțiile de ordin politic și economic care trebuie considerate în procesul de elaborare a Strategiei Energetice a României 2016-2030, cu perspectiva anului 2050. Rapoartele sesiunilor de lucru nu reprezintă, în acest stadiu, angajamentul strategic al Ministerului Energiei.

În cel mai scurt timp va fi publicat și supus consultării publice și raportul sesiunii de lucru Petrol și Gaze Naturale, precizează ministerul de resort.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...