Dodon consideră o 'stupiditate politică' declararea lui Rogozin persona non grata

Dodon consideră o 'stupiditate politică' declararea lui Rogozin persona non grata

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a reacționat după decizia guvernului de la Chișinău de a-l declara persona non grata pe vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, calificând-o drept un 'act de mare stupiditate politică', în timp ce autoritățile de la Moscova susțin că această decizie ar 'putea destabiliza situația în regiune, în particular, și în Europa, în general', relatează site-ul Unimedia.

Prin acest gest, autoritățile de la Chișinău 'au implicat Moldova într-un conflict diplomatic și geopolitic fără precedent în ultimul sfert de veac', a scris Dodon într-o postare pe Facebook.

'A-l declara pe prim-viceministrul Rusiei persona non-grata la noi e un act de mare stupiditate politică și e un mare deserviciu pentru Moldova și pentru moldoveni. Nu știu dacă guvernanții fac asta pe cont propriu sau, mai degrabă, sunt conduși ca niște marionete de peste Ocean', a adăugat el.

'Cu părere de rău pentru Moldova și pentru cetățeni, această guvernare duce țara cu viteză maximă spre un grav accident politic și geopolitic. Când ne vom izbi, vom simți cu toții consecințele, pe ani înainte', a estimat Dodon în continuare, susținând mai departe că această decizie va avea implicații negative și asupra relațiilor economice dintre Republica Moldova și Rusia.

Hotărârea declarării lui Rogozin persona non grata a fost luată de guvernul Republicii Moldova, în urma unei solicitări din partea ministrului de externe Andrei Galbur, după ce oficialul rus și-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chișinău dacă autoritățile moldovenești îi vor oferi garanții de securitate și de survolare a spațiului aerian al tuturor țărilor de tranzit, precizare care vine după ce România a refuzat survolul avionului în care se afla. 'Vicepremierul Rogozin a făcut declarații la adresa autorităților Moldovei care poartă un caracter ofensator și denigrator', a explicat ministrul Galbur, citat de Publika.md. Ambasadorul Rusiei a fost convocat la MAE de la Chișinău pentru a i se comunica această decizie.

Ulterior și ambasadorul Republicii Moldova la Moscova a fost convocat la MAE rus pentru a i se transmite un protest. MAE de la Moscova a emis și o declarație în care critică ceea ce a numit 'pașii iresponsabili ai Chișinăului care urmăresc să submineze în mod deliberat relațiile ruso-moldovenești'. Aceste acțiuni ar 'putea destabiliza situația în regiune, în particular, și în Europa, în general', se mai arată în declarația MAE rus, publicată de Reuters și Unimedia.

Cât despre reacția lui Rogozin, potrivit portalului Deschide.md acesta nu a comentat deocamdată decizia Chișinăului și doar a retransmis pe Facebook mesajele publicate de președintele Igor Dodon și liderul UTA Găgăuzia.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…