Doi chinezi uiguri au fost arestați în legătură cu atacul sângeros care a avut loc Istanbul de Revelion

Doi chinezi uiguri au fost arestați în legătură cu atacul sângeros care a avut loc Istanbul de Revelion

Doi chinezi uiguri au fost arestați în Turcia în legătură cu atacul sângeros care a avut loc în noaptea dintre ani într-un club din Istanbul, atac soldat cu 39 de morți și revendicat de organizația jihadistă Statul Islamic (SI), informează sâmbătă mass-media din Turcia, citate de AFP.

Cei doi suspecți, identificați ca Omar Asim și Abuliezi Abuduhamiti, au fost arestați și acuzați de "apartenență la o organizație teroristă", de "achiziție de arme de foc fără autorizație" și de "complicitate la uciderea a 39 de persoane", a raportat în noaptea de vineri spre sâmbătă agenția de presă Anadolu, citând un procuror.

Potrivit agenției, un martor ocular din Konya (sud) l-ar fi văzut pe Asim în compania presupusului atacator din club, a cărui naționalitate exactă nu a fost confirmată și care este în continuare dat în urmărire, în pofida unei ample operațiuni pentru prinderea lui.
Șeful diplomației turce, Mevlut Cavusoglu, a anunțat sâmbăta trecută că presupusul atacator a fost identificat, fără a dezvălui nici numele, nici naționalitatea lui, în timp ce vicepremierul turc a afirmat că acesta este probabil de origine uigură.

Uigurii sunt turcofoni majoritar musulmani, care locuiesc în mare parte în regiunea Xinjiang din nord-vestul Chinei, regiune denumită odată "Turkestanul oriental".

Presa din Turcia a evocat existența posibilă a unei celule formate din jihadiști originari din Asia Centrală și a raportat că presupusul atacator, cu nume de război Abou Mohammad Khorassani, s-ar fi instalat în noiembrie la Konya, împreună cu familia sa.

Cel puțin 35 de oameni au fost arestați în legătură cu atentatul, potrivit Anadolu.
În timpul nopții dintre ani, 39 de oameni, dintre care 27 cetățeni străini, au fost uciși într-un cunoscut club din Istanbul, Reina, situat pe malul Bosforului, pe partea europeană a Istanbulului.

Sângerosul atac a fost revendicat de SI, care îi reproșează Turciei, țară majoritar musulmană, intervenția sa în Siria și participarea la coaliția condusă de Washington împotriva acestei grupări jihadiste în Siria și Irak.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Marele fâs / „Celebra avocată” adusă de frații Tate din America a înfrânt

2 „Da, am făcut-o la ei în cabină!” / Dezvăluirea intimă a unei stewardese. Ce le arăta piloților în timpul zborului

3 VIDEO Ce o fi căutat liderul PSD Ciolacu la ăsta acasă?

4 VIDEO Ați văzut faza asta cu „cerbera” fraților Tate?

5 Citiți și voi ce se scrie în presa turcă despre războiul din Ucraina...