Doi cosmonauţi ruşi au inspectat fisura descoperită în pereţii ISS

Doi cosmonauţi ruşi au inspectat fisura descoperită în pereţii ISS

Cosmonauţii ruşi Igor Kononenko şi Serghei Prokopiev au finalizat marţi o ieşire în spaţiu pe durata căreia au inspectat o fisură descoperită în luna august într-un perete al unei capsule Soyuz andocate la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), care a provocat o uşoară depresurizare a avanpostului orbital, informează AFP.

Cei doi cosmonauţi au părăsit Staţia Spaţială Internaţională şi au ieşit pe orbită la ora 15.59 GMT, potrivit agenţiei spaţiale ruse Roscosmos.

Timp de şapte ore şi 45 de minute, ei au încercat cu ajutorul unor cuţite şi raclete, cu multă dificultate, să străpungă stratul exterior ce asigură protecţia vehiculului spaţial pentru a preleva un eşantion de materie din jurul "acelei mici, dar periculoase fisuri" cu un diametru de doi milimetri, precizează aceeaşi sursă.

Obiectivul misiunii este acela de a afla dacă fisura a fost făcută în spaţiu sau pe Terra, au explicat specialiştii de la Roscosmos.

"Este o provocare. Toate ieşirile pe orbită sunt interesante, însă aceasta este şi mai interesantă, deoarece este unică şi complexă", a comentat Oleg Kononenko într-un videoclip publicat pe site-ul Roscosmos.

Aceasta a fost o misiune "fără precedent prin prisma complexităţii sale", a subliniat pe Twitter directorul Roscosmos, Dmitri Rogozin.

Misiunea a fost deosebit de dificilă, deoarece capsula Soyuz, ca şi ISS, nu a fost concepută pentru a suporta reparaţii în timpul unor ieşiri pe orbită. Vehiculul Soyuz este lipsit de rampe externe, care ar fi permis cosmonauţilor să se ţină de ele în timp ce lucrează în spaţiu. "Nu există nimic, asta este problema", a subliniat Oleg Kononenko.

"Act premeditat?"

"Cosmonauţii au prelevat eşantioane cu orice reziduu găsit pe stratul extern şi au realizat fotografii digitale cu acea zonă, înainte de a aplica un nou strat de protecţie termică", a precizat la rândul ei NASA într-un comunicat.

"Eşantioanele şi fotografiile vor furniza informaţii suplimentare, care vor uşura ancheta demarată pentru a descoperi cauza acelei scăderi de presiune", a adăugat agenţia spaţială americană.

Iniţial, cosmonautul rus Aleksei Ovichinin ar fi trebuit să execute această ieşire orbitală, însă el se afla la bordul capsulei Soyuz care s-a confruntat cu o problemă tehnică la două minute după lansarea sa din 11 octombrie, obligându-i pe cei doi astronauţi aflaţi la bordul ei să revină printr-o procedură de urgenţă pe Terra.

Pe 30 august, cei doi cosmonauţi ruşi aflaţi la bordul ISS au descoperit "o gaură cu diametrul de doi milimetri prin care aerul dispărea", aflată într-un perete al unui vehicul Soyuz andocat la ISS. Ei au acoperit fisura cu trei straturi de produse ermetice.

La mai puţin de o săptămână după detectarea acelei scurgeri de oxigen, care nu a pus însă în pericol viaţa echipajului de pe ISS, directorul Roscosmos, Dmitri Rogozin, evocat, spre uimirea generală, un posibil "act premeditat".

Mai mulţi înalţi oficiali ruşi au trebuit, de asemenea, să dezmintă cu fermitate informaţiile apărute în presă potrivit cărora astronauţii americani de pe ISS erau suspectaţi că ar fi provocat acea fisură, în contextul în care sectorul spaţial reprezintă unul dintre rarele exemple de cooperare încă funcţională între Rusia şi Statele Unite.

Problemele tehnice şi funcţionările defectuoase nu sunt rare la bordul ISS, însă de cele mai multe ori ele nu reprezintă un pericol real pentru echipaj. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...