Doi foști prim-miniștri și-au declarat victoria în cadrul alegerilor din Pakistan. Armata îndeamnă la unitate

Doi foști prim-miniștri și-au declarat victoria în cadrul alegerilor din Pakistan. Armata îndeamnă la unitate

Puternicul șef al armatei pakistaneze, Asim Munir, a îndemnat populaţia şi partidele politice să renunţe la „anarhie și polarizare”, care ar putea apărea ca urmare a faptului că doi foști prim-miniștri și-au declarat victoria în cadrul alegerilor, informează BBC .

În Pakistan au fost alegeri parlamentare, FOTO EPA EFE

După ce au fost înregistrate majoritatea rezultatelor, candidații independenți care au legături cu fostul premier încarcerat Imran Khan au câștigat cele mai multe locuri. Dar Nawaz Sharif, un alt fost premier, despre care se spune că ar avea sprijinul armatei, i-a îndemnat pe ceilalți să i se alăture în coaliție.

În lipsa unui rezultat clar, generalul Asim Munir a făcut apel la toate partidele să dea dovadă de maturitate și unitate, afirmând că politica de polarizare „nu se potrivește unei țări progresiste de 250 de milioane de locuitori”. „Alegerile nu sunt o competiție cu sumă zero, în care se câștigă și se pierde, ci un exercițiu de determinare a mandatului poporului”, a declarat generalul Munir.

Paisprezece locuri în Adunarea Națională nu au fost încă stabilite, toate în vasta și puțin populata provincie Balochistan, dar atât Imran Khan, cât și Nawaz Sharif spun că au câștigat.

Imran Khan a publicat un mesaj video generat de inteligența artificială în care respinge afirmația rivalului său și îi invită pe susținători să sărbătorească. Vă reamintim că el a fost încarcerat în 2023 sub acuzația de divulgare de secrete de stat, corupție și căsătorie ilegală, iar partidului său PTI i s-a interzis să participe la scrutin.

Analiştii se tem de o perioadă de instabilitate prelungită după alegeri

Aproximativ 100 dintre candidații învingători sunt independenți și toți, cu excepția a opt dintre ei, sunt susținuți de PTI, a declarat organizația non-profit Free and Fair Election Network.

Sâmbătă, președintele PTI, Gohar Ali Khan, a declarat că partidul va încerca să formeze un guvern și că va protesta duminică, dacă rezultatele complete ale alegerilor nu vor fi publicate până atunci.

De partea cealaltă, Partidul PML-N al lui Nawaz Sharif a obținut 73 de locuri și a recunoscut că nu are numărul necesar pentru a forma un guvern singur, dar a insistat că ar putea scoate țara din momentele dificile în fruntea unei coaliții.

PPP-ul lui Bilawal Bhutto Zardari, fiul premierului asasinat Benazir Bhutto, a obținut 54 de locuri, iar restul - cel mai mare număr de locuri - au fost câștigate de partide mai mici și independenți.

Alegerile au avut loc pentru 265 de locuri în adunarea naţională, iar un partid politic are nevoie de 133 de locuri pentru o majoritate simplă. Deși partidul lui Nawaz Sharif a început discuțiile cu alte partide, ar putea dura destul de mult până când cineva va putea revendica o victorie categorică. Ca urmare, Pakistanul se confruntă cu o „perioadă prelungită de instabilitate politică”, după cum a spus Farzana Shaikh, de la grupul de reflecție Chatham House.

Ea a declarat pentru BBC că este puțin probabil ca independenților legați de Khan să li se permită să formeze un guvern. Între timp, mulți se tem că rezultatul ar putea fi o „coaliție slabă și instabilă”. Un alt aspect subliniat de dr. Shaikh este că alegerile de anul acesta au arătat dezaprobarea tot mai mare față de rolul central al armatei în viața politică. „Milioane de oameni au votat pentru a sfida ceea ce mulți credeau că este rezultatul preferat de către establishmentul militar pakistanez, care nu trebuie să dea socoteală”, a spus ea.

Armata a fost descrisă de analiști ca fiind „un stat în stat” în Pakistan, care a influențat politica națională și tranzițiile de putere de când Pakistanul și-a câștigat independența față de Marea Britanie, în 1947. Generalii au organizat trei lovituri de stat și niciun prim-ministru pakistanez nu a avut până acum un mandat complet de cinci ani.

Vineri, SUA, Marea Britanie și UE și-au exprimat, pe rând, îngrijorarea cu privire la corectitudinea alegerilor. Ministrul britanic de Externe, David Cameron, a afirmat că există „îngrijorări serioase cu privire la corectitudinea și lipsa de incluziune a alegerilor”. Însă oficialii pakistanezi au respins această acuzaţie, considerând că „nu este nici măcar factuală” şi că afirmaţiile nu ţin cont „complexitatea procesului electoral” și nici nu recunosc „exercitarea liberă și entuziastă a dreptului de vot de către zeci de milioane de pakistanezi”.

În timpul alegerilor din Pakistan au fost raportate şi acte de violenţă soldate cu morţi şi răniţi. Un fost membru al Adunării Naționale și șef al Partidului Mișcarea de Apărare Națională, Mohsin Dawar, a fost împușcat în Miranshah, în Waziristanul de Nord, într-un incident în care un coleg de partid de-al său a fost ucis. De asemenea, au fost raportate proteste în orașul portuar sud-vestic Gwadar din provincia Balochistan, unde unii alegători au afirmat că au existat nereguli în numărarea voturilor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat