Doi francezi din trei nu au încredere în guvern privind viitoarele reforme

Doi francezi din trei nu au încredere în guvern privind viitoarele reforme

Francezii sunt mai degrabă pesimişti cu privire la capacitatea guvernului de a înfăptui reformele anunţate pentru anul 2019, potrivit barometrului realizat de Harris Interactive pentru RTL şi M6, citat miercuri de portalul RTL.

Ancheta a fost realizată online în 27-28 decembrie 2018 pe un eşantion reprezentativ de 1.967 de persoane în vârstă de peste 18 ani.

De fapt, doar 33% dintre persoanele intervievate declară în prezent că au încredere în guvern că va acţiona în sens pozitiv în legătura cu reforma instituţiilor. Acest nivel de încredere nu atinge decât 32% în ceea ce priveşte reforma asigurări-şomaj şi 29% în legătură cu cea a pensiilor.

Această neîncredere a crescut în urma crizei provocate de mişcarea "vestelor galbene", care a cuprins întreaga ţară de peste o lună şi jumătate.

Dacă încrederea rămâne aproape intactă în rândurile simpatizanţilor REM /La Republique en Marche/ (peste 80% pentru fiecare din aceste reforme), ea este totuşi foarte slabă printre susţinătorii Adunării Naţionale (fostul Front Popular) şi Franţei Nesupuse/PCF (între 15% şi 25%).

Ancheta demonstrează totodată dorinţa francezilor de a se implica mai mult în viaţa politică, în special în dezbaterea instituirii unui referendum al iniţiativei cetăţeneşti (RIC), promovat de "vestele galbene". Circa 80% dintre persoanele intervievate se declară favorabile acestui tip de referendum pentru a propune o lege, 72% pentru a abroga o lege, 63% pentru a pune capăt mandatului unui ales, iar 62% pentru modificarea Constituţiei.

Dacă simpatizanţii Adunării Naţionale şi ai Franţei Nesupuse/PCF sunt foarte favorabili instituirii acestui gen de referendum (peste 77%), simpatizanţii REM sunt mai rezervaţi în această problemă. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…