Doi generali iranieni, uciși în atacul israeliene asupra consulatului din Siria

Doi generali iranieni, uciși în atacul israeliene asupra consulatului din Siria

Un atac al armatei israeliene care a distrus luni consulatul Iranului în Siria a ucis doi generi doi generali iranieni și cinci ofițeri, potrivit responsabililor sirieni și iranieni. Atacul a părut să reprezinte o escaladare a țintirii de către Israel a oficialilor militari din Iran, care furnizează bani și arme Hamas și altor militanți responsabili pentru atacul din 7 octombrie împotriva Israelului, scrie APnews.com .

Armata israeliană FOTO: Profimedia (Arhivă)

De la începutul războiului din Gaza în urmă cu aproape șase luni, ciocnirile au crescut între Israel și Hezbollah – un grup militant susținut de Iran – de-a lungul graniței de nord a Israelului cu Libanul.

Israelul, care recunoaște loviturile de acest gen, a comunicat că nu are niciun comentariu cu privire la cel mai recent atac din Siria, deși un purtător de cuvânt al armatei a acuzat Iranul pentru un atac cu drone luni împotriva unei baze navale aflate în sudul Israelului.

Loviturile aeriene din Siria l-au ucis pe generalul Ali Reza Zahdi, care a condus forța de elită Quds în Liban și Siria până în 2016, potrivit Gărzii Revoluționare a Iranului. De asemenea, l-au ucis pe adjunctul lui Zahdi, generalul Mohammad Hadi Hajriahimi, și alți cinci ofițeri.

Un membru al Hezbollah, Hussein Youssef, a fost la rândul său ucis în atac, a transmis un purtător de cuvânt al grupării militante pentru Associated Press. Purtătorul de cuvânt a vorbit sub rezerva anonimatului, în acord cu regulile grupului; Hezbollah a anunțat public moartea.

Printre cei răniți se aflau și doi ofițeri de poliție care păzeau consulatul, iar primii respondenți încă căutau cadavre sub dărâmături. În timp ce clădirea consulară a Iranului a fost distrusă în urma atacului, potrivit agenției de presă de stat a Siriei, clădirea principală a ambasadei a rămas intactă.

Totuși, reședința ambasadorului iranian se afla în interiorul clădirii consulare.

Ambasadorul Iranului, Hossein Akbari, a jurat răzbunare pentru atac „la aceeași amploare și asprime”. Hamas și Jihadul Islamic – un alt grup militant palestinian susținut de Iran – au acuzat Israelul că încearcă să extindă conflictul din Gaza.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului, Nasser Kanaani, a solicitat altor țări să condamne atacul. Israelul a efectuat sute de lovituri asupra țintelor din părțile controlate de guvern ale Siriei în ultimii ani.

Astfel de atacuri aeriene au escaladat de la începutul războiului dintre Israel și Hamas.

Deși rareori își recunoaște acțiunile în Siria, Israelul a spus că vizează bazele grupărilor militante aliate Iranului, cum ar fi Hezbollah, care a trimis mii de luptători să sprijine forțele președintelui sirian Bashar Assad.

Un atac aerian israelian într-un cartier din Damasc în decembrie a ucis un consilier de multă vreme al Gărzii Revoluţionare paramilitare iraniene din Siria, Seyed Razi Mousavi.

O lovitură similară asupra unei clădiri din Damasc în ianuarie a ucis cel puțin cinci consilieri iranieni. Săptămâna trecută, atacurile aeriene asupra provinciei strategice aflată în estul Siriei Deir el-Zour, lângă granița cu Irak, au ucis un consilier iranian.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a spus că atacul cu drone asupra unei baze navale din sudul Israelului „dirijat de Iran” nu a provocat victime. Armata a spus că a provocat doar pagube minore.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...