Dolj: 149 de obiecte arheologice, confiscate de poliţişti de la un bărbat din Desa

Dolj: 149 de obiecte arheologice, confiscate de poliţişti de la un bărbat din Desa

Poliţiştii doljeni de investigaţii criminale au confiscat 149 de obiecte arheologice susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural naţional de la un bărbat de 59 de ani, din localitatea Desa, judeţul Dolj care are autorizaţie să deţină detector de metale.

Potrivit IPJ Dolj, poliţişti specializaţi pe linia protejării patrimoniului cultural naţional din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Dolj au constatat că bărbatul de 59 de ani din comuna Desa, persoană autorizată să deţină un detector de metale, nu a respectat prevederile legale referitoare la protejarea patrimoniului arheologic, fapt pentru care acesta a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 2.000 de lei.

Ca măsuri complementare, poliţiştii au dispus confiscarea celor 149 de bunuri arheologice - monede vechi, obiecte folosite la diverse activităţi casnice - susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural naţional.

"Poliţiştii au stabilit că bărbatul în cauză nu a anunţat, în termenele legale, descoperirile arheologice pe care acesta le-a făcut, încercând totodată să inducă în eroare autorităţile competente. La activităţi au mai participat poliţişti din cadrul Postului de Poliţie Ciupercenii Noi şi un expert în numismatică din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Dolj", precizează IPJ Dolj într-un comunicat dat publicităţii miercuri.

Muzeul Olteniei din Craiova a deschis în 2001 un şantier arheologic în comuna Desa, iar cercetările se fac în două puncte cunoscute sub denumirile "Castraviţa" şi "La ruptură". Potrivit reprezentanţilor muzeului, bogăţia de vestigii din zonă este dată şi de faptul că aici nu au fost realizate lucrări de îmbunătăţiri funciare în perioada regimului comunist, ceea ce a dus la o foarte bună conservare. În sit au fost efectuate cercetări pluridisciplinare: arheologice, analize pedologice, antropologice, scanări geo-radar şi geo-magnetice.

O expoziţie cu 23 dintre cele mai reprezentative piese care au fost descoperite în perioada 2001-2017 pe şantierul arheologic din comuna doljeană Desa a fost anul trecut organizată la Secţia de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei, aceasta cuprinzând inventarul funerar al unui războinic, podoabe şi accesorii vestimentare din Epoca Fierului, precum şi alte comori istorice scoase la lumină de arheologi şi restaurate de specialiştii Laboratorului de Restaurare-Conservare al instituţiei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...