Dolj: În 2016, 11 persoane au decedat din cauza tuberculozei; au apărut 514 cazuri noi

Dolj: În 2016, 11 persoane au decedat din cauza tuberculozei; au apărut 514 cazuri noi

În județul Dolj au decedat anul trecut 11 persoane din cauza tuberculozei și au apărut alte 514 cazuri noi, iar în prezent numărul bolnavilor de TBC este, potrivit datelor Direcției de Sănătate Publică, de 738, aceștia fiind luați în evidență.

Potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică, în România tuberculoza constituie una din problemele prioritare de sănătate publică, iar în anul 2016, țara noastră a înregistrat cea mai mare incidență a tuberculozei din Uniunea Europeană (de cinci ori peste media UE), cu aproximativ 20% din cazurile de TB raportate în UE, în condițiile în care deține doar 4% din populația UE.

"În România 1.100 de persoane mor anual de TB și alte 16.000 sunt diagnosticate, majoritatea din rândul populației tinere și active", precizează INSP.

Într-un raport publicat pe site -ul instituției, INPA afirmă că OMS estimează că în România ar trebui diagnosticate, în fiecare an, între 800 și 1.000 de cazuri noi de TB-MDR, dar în realitate, din cauza lipsei echipamentelor necesare, România identifică anual doar 600 de cazuri de tuberculoză rezistentă și extrem de rezistentă la tratament. "La ora actuală, la nivel mondial există metode de diagnostic rapid care scad timpul de diagnosticare de la 6 luni la 2 ore. În România, accesul la aceste metode de diagnostic rapid este disponibil prin proiecte cu finanțare internațională, pentru un număr limitat de pacienți", precizează INSP.

Conform sursei citate, în ultimii ani, România a înregistrat progrese în controlul acestei boli, rata de depistare a cazurilor TB fiind de peste 70% de cel puțin 8 ani (79% din anul 2010; în Regiunea Europeană a OMS rata de depistare este de 76%), incidența globală a scăzut cu 49,8% (de la 142,2 la 100.000 de locuitori la 71,7%ooo în 2015), iar incidența globală a tuberculozei la copii a scăzut cu 55,7% (de la 48,1 la o sută de mii în 2002 la 21,3 la o sută de mii în 2015).

Guvernul a aprobat Strategia Națională de Control al Tuberculozei pentru perioada 2015-2020 care are ca scop principal reducerea incidenței și mortalității provocate de tuberculoză, prin asigurarea serviciilor de prevenire, depistare, tratare și creștere a aderenței la tratament, în conformitate cu recomandările OMS.

Ziua mondială a TBC este sărbătorită anual pe 24 martie pentru a face cunoscute oamenilor cunoștințe esențiale despre tuberculoză, cauze, prevenție și tratament pentru această boală, în vederea eradicării de pe glob.

AGERPRES / (AS — autor: Maria Mitrică, editor: Marius Frățilă, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /