Donald Trump a amânat mutarea ambasadei SUA din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim

Donald Trump a amânat mutarea ambasadei SUA din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim

Președintele SUA, Donald Trump, a semnat joi un ordin prin care amână cel puțin pentru șase luni mutarea ambasadei SUA din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, făcând astfel un pas înapoi într-o promisiune din timpul campaniei electorale, informează agențiile internaționale de presă.

Respectiva promisiune a provocat proteste din partea palestinienilor, care au susținut că transferul ambasadei SUA la Ierusalim ar putea pune în pericol procesul de pace israeliano-palestinian.

Dar Casa Albă a menționat în anunțul privind amânarea acestei mutări ca ea va avea loc în final și a cerut ca decizia luată acum de Trump să nu fie considerată 'nicidecum un pas înapoi făcut de președinte în sprijinul său puternic pentru Israel și pentru alianța SUA-Israel'.

''Președintele Trump a luat această decizie pentru a mări șansele de succes ale negocierilor pentru un acord între Israel și palestinieni, respectându-și obligația solemnă de a apăra interesele de securitate ale Americii'', a explicat purtătorul de cuvânt al Casi Albe, Sean Spicer.

''Dar, așa cum (Trump) și-a afirmat repetat intenția de a muta ambasada, întrebarea nu este 'dacă' această mutare va avea loc, ci 'când''', a subliniat el.

De fapt, decizia cu privire la transferul ambasadei SUA din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim a fost luată cu mai mult de două decenii în urmă, dar toți președinții americani au semnat la fiecare șase luni un ordin prin care se amână această mutare. Trump a semnat și el un asemenea ordin chiar în ziua în care expira cel semnat de Barack Obama.

În timpul recentei sale vizite în Israel și în teritoriile palestiniene, Trump s-a abținut să abordeze public acest subiect.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA