Donald Trump a avut o discuție prin telefon cu președintele Tawianului și riscă să irite China

Donald Trump a avut o discuție prin telefon cu președintele Tawianului și riscă să irite China

Președintele ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, și președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, au purtat vineri o convorbire telefonică, a anunțat echipa lui Trump, citată de agenția France Presse.

Potrivit AFP, este vorba despre o inițiativă fără precedent din 1979, an în care președintele de atunci al SUA, Jimmy Carter, a adoptat politica unei singure Chine, și există riscul ca inițiativa lui Trump să irite regimul de la Beijing.

"În timpul discuției, cei doi lideri au luat notă de stadiul relațiilor strânse din domeniul economic, politic și de securitate dintre Statele Unite și Taiwan", se arată în comunicatul remis de echipa celui de-al 45-la președinte american.

Un oficial din cadrul reprezentanței taiwaneze la Washington a evitat să confirme, pentru Reuters, că discuția a avut loc, dar a apreciat că un astfel de demers ar fi unul "istoric", primul de la momentul când America a tăiat legăturile diplomatice cu Taiwanul.

China nu a transmis, deocamdată, o poziție oficială, dar Reuters subliniază că este de așteptat ca Beijingul să fie critic față de semnalul de apropiere dintre cele două state, în condițiile în care China consideră Taiwanul drept una dintre provinciile sale "trădătoare".

Tsai Ing-wen este unul dintre cei patru lideri pe care Donald Trump i-a contactat telefonic în cursul zilei de vineri. Președintele ales al SUA a mai discutat cu președintele filipinez, cu liderul afgan și cu cel din Singapore.

AGEPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Uite o chestie interesantă despre patronul Digi

2 Voi știți cine e marmota asta?

3 VIDEO Interlopul Armin Bitzy i-a luat gâtul cămătarului Gabi „Șef" în fața unor copii care se jucau

4 Sechestrată și umilită în casa unui judecător

5 Secretul Mykonosului, dezvăluit de Ramona Olaru! Ce fac „fetițele” noastre cu miliardarii