Donald Trump a sosit în China pentru o vizită de stat de trei zile, dominată de dosarul nord-coreean

Donald Trump a sosit în China pentru o vizită de stat de trei zile, dominată de dosarul nord-coreean

Președintele american Donald Trump a sosit miercuri în China pentru o vizită de stat de trei zile, etapa cea mai delicată a turneului său asiatic, în cursul căruia încearcă să construiască un front unic împotriva ambițiilor nucleare ale regimului nord-coreean, relatează agențiile internaționale de presă.

Avionul prezidențial Air Force One a aterizat pe aeroportul din Beijing, venind din capitala sud-coreeană Seul.

Președintele american urmează să fie primit cu toate onorurile de omologul său Xi Jinping, față de care nu își precupețește elogiile, în contextul în care administrația de la Washington caută sprijinul Beijingului pentru a convinge Coreea de Nord să renunțe la programul nuclear.

''Aștept cu mare nerăbdare să-l întâlnesc pe președintele Xi, care a repurtat recent o mare victorie politică'', a scris Trump pe Twitter cu câteva ore înainte de a ajunge la Beijing, făcând aluzie la realegerea lui Xi Jinping pentru un nou mandat de cinci ani la conducerea Partidului Comunist Chinez și a țării.

Conform programului anunțat, cei doi președinți și soțiile lor vor vizita în cursul după-amiezii de miercuri Orașul Interzis, fostul palat imperial din Beijing. Summitul propriu-zis este programat pentru joi.

Potrivit unui oficial al Casei Albe, citat de Reuters, Donald Trump va cere Chinei să rupă relațiile financiare cu Coreea de Nord și să se conformeze sancțiunilor decise de ONU împotriva Phenianului.

Președintele american este indecis dacă să declare Coreea de Nord, până la finalul maratonului său asiatic, drept stat care susține terorismul, le-a declarat același oficial reporterilor aflați la bordul avionului prezidențial.

Donald Trump consideră că orice discuție cu Phenianul va necesita reducerea amenințărilor, încetarea provocărilor și pași spre denuclearizare, președintele fiind de părere că nu se poate ajunge la niciun acord în absența denuclearizării, a adăugat sursa citată de Reuters.

Aceasta va fi cea de-a treia întâlnire între Trump și Xi, după cele de la Mar-a-Lago, statul american Florida, în aprilie, și de la summitul G20 de la Hamburg, în luna iulie.

În 2017 se împlinesc 45 de ani de la vizita fostului președinte american Richard Nixon în China, care a însemnat începutul normalizării relațiilor între cele două state, menționează agenția chineză Xinhua.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Piggy își bate la propriu joc de voi gâștele” / Oana Zăvoranu șterge pe jos cu Oana Roman

2 De citit / Cât ne costă prostia și ticăloșia politicienilor care ne conduc

3 De citit. De gândit...

4 Fotografia asta a strâns 2,3 milioane de aprecieri în doar 15 ore

5 JO 2020, canotaj / Fetele de aur ale României, o nouă cursă entuziasmantă!