Donald Trump către Coreea de Nord: "Nu ne subestimați"

Donald Trump către Coreea de Nord: "Nu ne subestimați"

Președintele american Donald Trump a adresat miercuri la Seul un avertisment "dictaturii crude" de la Phenian, îndemnând-o să nu "subestimeze" niciodată determinarea Statelor Unite și a aliaților acestora, relatează AFP.

"Toate națiunile responsabile trebuie să își unească forțele pentru a izola regimul brutal din Coreea de Nord", a declarat Donald Trump de la tribuna Adunării Naționale sud-coreene.

"Nu puteți sprijini, nu puteți aproviziona, nu puteți accepta", a adăugat el, citând China și Rusia, doi aliați tradiționali ai Phenianului.

"Nu ne subestimați, nu ne puneți la încercare", a mai spus președintele Statelor Unite la adresa Coreei de Nord în fața parlamentului de la Seul. "Ne vom apăra securitatea comună, prosperitatea noastră comună și libertatea noastră sfântă", a subliniat Donald Trump.

"Vremea forței a venit", a mai spus liderul administrației de la Casa Albă, într-un discurs deosebit de incisiv care a contrastat cu tonul mult mai reținut adoptat cu o zi înainte.

Donald Trump a început marți prima sa vizită oficială în Coreea de Sud , după luni de degradare continuă a situației din Peninsula Coreeană. Cauza o constituie intensificarea programelor militare ale Phenianului, care a realizat în septembrie cel de-al șaselea test nuclear, cel mai puternic de până acum, și a testat mai multe rachete susceptibile potențial să atingă teritoriul american.

"Nu vom lăsa ca orașele americane să fie amenințate cu distrugerea", a avertizat el miercuri.

"Departe de a garanta egalitatea cetățenilor săi, această dictatură crudă îi măsoară, îi notează și îi clasifică în funcție de criterii arbitrare legate de fidelitatea lor față de stat", a mai spus președintele american.

"Armele pe care le dobândiți nu vă întăresc securitatea", a declarat Donald Trump în ceea ce a prezentat ca un mesaj direct liderului nord-coreean, Kim Jong-Un. "Ele expun regimul vostru unui mare pericol", a continuat el.

"În pofida tuturor crimelor pe care le-ați comis împotriva lui Dumnezeu și a omului, vă vom oferi un drum către un viitor mai bun", a adăugat președintele american.

Donald Trump a afirmat marți că s-au înregistrat "multe progrese" în dosarul nuclear nord-coreean, fără să ofere precizări. El a mai spus că omologul său chinez, Xi Jinping — pe care urmează să îl întâlnească miercuri în țara sa—, "a fost într-adevăr foarte, foarte util".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...